hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Orbán Viktor bizalma töretlen Pintér Sándorban

Orbán Viktor bízik Pintér Sándorban, eredményesnek érzi a munkáját úgy az egészségügy, mint az oktatás területén – hangzott el az évzáró Kormányinfón, ahol a miniszterelnök válaszolt a kérdésekre.

Vezetői szempontból kell értékelni a miniszteri munkát – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai, évzáró Kormányinfón, ahol értékelte a 2022-es kormányzati működést, és bepillantást engedett – mint fogalmazott – „a téli ködből előbukkanó 2023-as év” tervezett feladataiba.

A kormányfő újságírói kérdésre válaszolva, amelyben Pintér Sándor belügyminiszter munkájának értékelésére kérték, elárulta, hogy 2010-ben volt olyan terve, miszerint az egyes tárcák között cserélgetnék, mozgatnák a minisztereket, ám ebben akkori helyettesével, Navracsics Tibor igazságügyi miniszterrel nem tudtak dűlőre jutni. „A minisztereknek a vezetéshez kell érteniük, nem a szakterületekhez, ahhoz ugyanis értenek a szakemberek” – mondta még Orbán Viktor.

Arra a felvetésre, hogy a belügyi tárca vezetőjével tárgyalásokat folytató szakmai szervezetek nem értékelik a miniszterelnökhöz hasonlóan eredményesnek a belügyminiszter munkáját, Orbán Viktor csupán annyit reagált: „dolgozni kell ezen”.

Az állami alkalmazottak tiltakozása nem a magánszektornak okoz károkat – válaszolta egy, a pedagógusok polgári engedetlenségével kapcsolatos kérdésre a miniszterelnök. Szerinte ilyen esetekben nem politikai, hanem jogi szempontokból kell kiindulni, így helyesnek tartja, ha a belügyminiszter „leveleket írat”, ami a kormányfő álláspontja szerint nem erőmutatás, hanem a törvényeknek megfelelő eljárás.

Bár az utóbbi hetek „slágertémája” volt az egészségügy átalakítását célzó Takács-csomag, és a minap társadalmi vitára bocsátott rendelettervezetek is alaposan felborzolták a kedélyeket, a miniszterelnök nem szólt az ágazati reformról, és kifejezetten erre vonatkozó kérdést sem kapott a két órán át tartó nemzetközi sajtótájékoztató során.

Inflációcsökkentés, a hungarofóbia legyőzése, az adómentesség kiterjesztése 2023-ban

Rendkívüli teljesítményeket nyújtott 2022-ben az ország, ezek felsorolásával kezdte évzáró sajtótájékoztatóját Orbán Viktor. Mint fogalmazott, a háborúnak csak vesztesei vannak, a harcban álló felek mellett Európa is ezek közé tartozik, és mindannyian „háborús felárakat fizetünk”. A recesszió a háborúban való európai részvétel, azaz a szankciók miatt vannak – jelentette ki helyzetértékelésében. Szólt arról is, hogy emberiességi és keresztényi kötelezettségeink nyomán Magyarország legnagyobb humanitárius akcióját indította el a kormány, a menekülteket úgy az átutazásban, mint az itt maradásban segítették.

Soha nem dolgoztak annyian idehaza, mint ebben az évben – folytatta a beszámolót, hozzátéve, hogy a választások évében is sikerült csökkenteni a költségvetés hiányát annak ellenére, hogy a nyugdíjemelések mellett 13. havi járandóságot is adtak az időseknek, visszatérítették a személyi jövedelemadót a családosoknak. A kormány sikerei közé sorolta, hogy sikerült megállapodni a hazánknak járó európai uniós forrásokról úgy, hogy le kellett győzni a világon uralkodó hungarofóbiát is.

A jövő év legfontosabb feladatai között említette, hogy mindent elkövet majd a kormány, hogy az ország kimaradjon a háborúból és a recesszióból és egy számjegyűre zsugorítják az inflációt. Akár már a szerda délutáni kormányülésen döntés születhet arról, hogy a 25 éves korig járó személyi jövedelemadó mentességet a gyermeket vállaló nőkre 30 éves korig kiterjesszék.

Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én. MTI/Koszticsák Szilárd

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink