hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Órákig hurcolászták a mentők, mire kórházat találtak

Hiába adták jó ideje a mentőszolgálat kezébe a fővárosi ügyeleti rendszer irányítását. Budapesten az intézmények burjánzása még mindig veszélyezteti a betegek életét. Budapesten több órán át nem találtak megfelelő kórházat a mentők egy 37 éves asszonynak, aki később meghalt, írja a NOL.

Budapesten a mentők gyakran kerülnek olyan helyzetbe, amikor már azt sem egyszerű eldönteniük, hogy melyik kórházba induljanak a beteggel. A fővárosi ügyeleti rendszerből rendkívül nehéz felfejteni, hogy éppen melyik a fogadókész sürgősségi centrum. Hiába delegálták egy évvel ezelőtt az ÁNTSZ-től a hasonlóan tragikus esetek miatt a mentőszolgálathoz a beutalási rendet, valamint írták elő azt, hogy az intézmények óráról órára jelezzék az üres intenzíves ágyaikat, a rendszer továbbra sem működik olajozottan, írja a lap.

Weltner János egykori sebészeti szakfelügyelő főorvos azt mondja, az elmúlt húsz év kormányai sorra hozták azokat a fiskális, korlátozó szabályokat, amelyek nem a gyógyításra ösztönöztek, hanem ellenkezőleg, arra, hogy a kórházak ne legyenek feltétlenül érdekeltek a betegek ellátásában. Pél­dául egy bizonyos esetszám fölött az egészségbiztosító nem fizeti ki nekik az ellátás után járó összeget. Ez is csak arra ösztönöz, hogy akit lehet, küldjenek tovább.

A sebészeti ügyelet közelgő átszervezése újabb gondokkal, a szűk finanszírozás mellett romló költséghatékonysággal fenyeget, aminek alapja az elmúlt évtizedek elhibázott ágyszámpolitikája, szakszerűtlen szervezési intézkedései. A sürgősségi és más szakmai feladatok külön kezelése valóban a fővárosban jelenti a legtöbb gyakorlati problémát. Ideje, hogy a betegek érdeke a kórházszervezési területen is előtérbe kerüljön, és fölébe kerekedjen a rövidtávú fiskális szempontoknak.

A teljes cikk a NOL-on

Máshogyan látja a mentőszolgálat - az OMSZ közleménye a Weborvoson

A Népszabadság tételesen bizonyít - cáfolja a cáfolatot a NOL

hirdetés

Könyveink