hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Operatív törzs: hamarosan hatféle vakcinával olthatunk

A jövő héttől már hatféle oltás áll rendelkezésre Magyarországon, hangzott el az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Jól halad az oltási program Magyarországon, már több mint 2,6 millióan kapták meg a koronavírus elleni védőoltást,  mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében online sajtótájékoztatón, pénteken. Galgóczi Ágnes hozzátette: egymillió 126 ezer embernek már a második oltást is beadták.

Az idősek csaknem 90 százaléka már részesült védőoltásban, de nagyon fontos, hogy a járványügyi és higiénés szabályokat továbbra is betartsák, hangsúlyozta.

Magyarországon a lakosság átoltottságának aránya 26,7 százalék, amellyel az ország második az Európai Unióban; az EU átlagos átoltottsága 13,8 százalékos, mondta az osztályvezető.

Kiemelte, a jövő héttől már hat védőoltás lesz elérhető Magyarországon. Az oltások között nem kell különbséget tenni, hiszen mindegyik hatásos és biztonságos. Galgóczi Ágnes elmondta azt is, eddig több mint négymillióan regisztráltak a védőoltásra, de továbbra is arra kérnek mindenkit, aki oltást szeretne, hogy regisztráljon. Jelezte, a háziorvosok már a praxisukba tartozó regisztráltak teljes névsorát megkapják, így ők választhatnak, hogy kit oltanak be a rendelőben és kit irányítanak oltóközpontba.

A járványügyi adatokról elmondta, az elmúlt napon 7325 új fertőzöttet regisztráltak, így a pandémia kezdete óta 705 815 embert regisztráltak fertőzöttként. Elhunyt 285, többségében idős, krónikus beteg, kórházban 11 363 embert kezelnek, közülük 1364-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Megmérik egy férfi testhőmérsékletét, mielőtt beoltják az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina első adagjával Mike Judit háziorvos nyíregyházi rendelőjében 2021. április 9-én (MTI/Balázs Attila)
Megmérik egy férfi testhőmérsékletét, mielőtt beoltják az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina első adagjával Mike Judit háziorvos nyíregyházi rendelőjében 2021. április 9-én (MTI/Balázs Attila)

A rendőrök 615 emberrel szemben intézkedtek csütörtökön a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt, közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője a pénteki online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert elmondta: ezzel 48 833-ra nőtt a maszkviselési szabályok megsértése miatt indított intézkedések száma a védelmi intézkedésről szóló kormányrendelet hatályba lépése óta.

Ismertetése szerint csütörtökön közterületen 602 emberrel szemben léptek fel, mert nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközökön és azok várakozó helyein 13 esetben intézkedtek, míg kereskedelmi üzletekben erre nem került sor.

A rendőr alezredes szólt arról is, hogy a kijárási tilalomra, a közterületi magatartási szabályokra, gyülekezés tilalmára vonatkozó rendelkezések megszegése miatt 173-szor léptek fel. A kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta 61 736 hasonló esetben intézkedtek.

A boltokra, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 1034 intézkedésre volt szükség, ezek közül 313 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 721-ben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve az üzletekben tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Csütörtökön sem vendéglátóhely, sem más üzlet ideiglenes bezáratására nem volt szükség a védelmi szabályok be nem tartása miatt.

 

Minden készen áll az óvodák és az iskolák április 19-i újranyitására, jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Maruzsa Zoltán jelezte, hogy az érettségik minél biztonságosabb lebonyolítása érdekében a 9-12. évfolyamokon csak május 10-én áll vissza a jelenléti oktatás, az 1-8. évfolyamokon és az óvodákban azonban már április 19-én.

Az érettségik szempontjából fontos kiscsoportos felkészítőket, konzultációkat ugyanakkor továbbra is szervezhetnek a középiskolákban, hangsúlyozta az államtitkár.

Fő szabály szerint csak az írásbeli érettségiket tartják meg, a szóbelik és a gyakorlati részek jellemzően elmaradnak. Ezt a modellt tavaly már sikeresen alkalmazták. Az előre hozott vizsgákat azonban idén megtartják; több mint 110 ezer érettségizőre számítanak, közölte. Azon vizsgatárgyak esetében, amelyek középszinten csak szóbeli résszel rendelkeznek, idén is meg kell szervezni a szóbeli megmérettetést. Ha bármely középszintű érettséginél a diák írásbeli teljesítménye a 12 százalékot elérte, de a 25-öt nem, akkor tehet szóbeli vizsgát, közölte Maruzsa Zoltán.

Testnevelésből szóbeli és gyakorlati érettségit is kell szervezni, az úszás és a küzdősport gyakorlatait azonban el kell hagyni, ezek ugyanis fokozott fertőzési kockázatot jelentenek.

Az érettségi idén sem kötelező: aki mégsem akar vizsgázni, szeptemberig visszaigényelheti a befizetett díjat - közölte az államtitkár. Ugyanakkor felidézte, hogy tavaly csupán az érintettek 2 százaléka nem érettségizett végül, és mindenkit arra biztatott, hogy jelenjen meg, az érettségik ugyanis biztonságosan megszervezhetők, mert be kell tartani az egészségvédelmi intézkedéseket. Így a tavalyi gyakorlatnak megfelelően fertőtlenítenek, mérik a testhőmérsékletet, valamint figyelnek a távolságtartásra.

Maruzsa Zoltán minden pedagógusnak megköszönte a digitális oktatásban nyújtott szakmai teljesítményét és a fegyelmezett részvételét az oltási programban.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink