hirdetés
2019. november. 22., péntek - Cecília.
hirdetés

Önszabályzó fogamzásgátlás - a tudatalatti hatása

Válogat a spermák közt a női test

A női test tudat alatt válogathat a spermák közt, egyes férfiaknak lehetővé téve, míg másokénál akadályozva a teherbe ejtést - közölték szerdán ausztrál kutatók.

hirdetés

Sarah Robertson, az Adelaide-i Egyetem professzora szerint kutatás eredményei arra utalnak, hogy az ondó olyan "jelzőmolekulákat" tartalmaz, melyek úgy befolyásolják az immunválaszt a női testben, hogy az végül elfogadja a hímivarsejteket.

terhessegi tesztElőfordul azonban, hogy az - egyébként teljesen egészséges - ondó mégsem váltja ki ezt a változást, ezért a kutató azt feltételezi, hogy a női szervezet "válogatós" biológiai párjával kapcsolatban. A kutatás során az is kiderült, hogy a sperma kudarcának nagyobb volt a valószínűsége akkor, ha a megelőző három hónapban a nő teste nem találkozott az adott férfi ondójával.

Robertson szerint a női szervezet ellenőrzi a hímivarsejteket, hogy meggyőződjön a biológiai kompatibilitásról, mielőtt engedélyezné a megtermékenyülést. A kutató úgy véli, ez lehet a magyarázat arra, hogy látszólag teljesen egészséges pároknál nem sikerül a fogantatás. A kutatók remélik, hogy munkájuk eredményesebb termékenységi kezelések kidolgozásához és a vetélések megelőzéséhez vezet majd.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink