hirdetés
2018. október. 18., csütörtök - Lukács.
hirdetés

Ónodi: Több mint 90 ezer egészségügyi dolgozó kap magasabb bért

Több mint 90 ezer egészségügyi dolgozó a napokban kapja kézhez a novemberben megemelt bérét, közölte az egészségügyért felelős államtitkár hétfői sajtótájékoztatóján.

hirdetés

Ónodi-Szűcs Zoltán emlékeztetett, ez a több lépcsős béremelés az érdekképviseletekkel korábban indult sztrájktárgyalás eredményeként született tavaly.

Tavaly novemberben a szakdolgozók bére átlagosan 26,5 százalékkal emelkedett, míg az orvosoké bruttó 107 ezer forinttal lett magasabb. A béremelés második ütemében, idén november 1-jével a szakdolgozók 12 százalékkal kaptak magasabb bért, a szakorvosok fizetése pedig bruttó 100 ezer forinttal nőtt.

A rezidensek bruttó 50 ezer forintos bérnövekménnyel számolhattak.

Az államtitkár kiemelte, az orvosoknál a bértömeg 40 százaléka valamilyen pótlék vagy túlmunkadíj, és mivel ezeket az alapbérből számítják, ezek a bérelemek is emelkedni fognak. Példákat említve elmondta, egy három éve a pályán lévő szakorvos alapbére 454 820 forintra, egy két évtizede munkaviszonyban dolgozó szakorvosé pedig 510 ezer forintra fog emelkedni, és egy nyugdíj előtt álló szakorvos bére 538 ezer forint lesz.

A szakdolgozók esetében egy segédápoló bére 131 779 forint lesz, egy harminc éve a pályán lévő szakápoló bére 196 ezer forintra nő, míg egy csaknem két évtizede pályán lévő szakápoló, szakasszisztens alapbére 204 454 forintra nőtt. Egy 15 éve a pályán lévő diplomás szakápoló vagy gyógytornász bére pedig 250 398 forintra fog emelkedni.

"Ezek a számok jók, de van még mit tennünk a bérekkel", fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, a kormány elsődleges célja a visegrádi négyek (V4 - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) átlagának elérése volt. Ónodi-Szűcs hangsúlyozta, a kormány 400 milliárd forintot fordított béremelésre eddig, és a sztrájktárgyalásokra utalva azt mondta, "ezen az úton tovább fogunk menni". Arra a felvetésre, hogy az érdekképviseletek még ebben az évben plusz egyhavi korrekciót kértek, az államtitkár azt válaszolta, folynak a tárgyalások.

A védőnők bérhelyzetével kapcsolatban, szintén kérdésre válaszolva azt mondta, az ő helyzetüket jelenleg nem tudják bértáblában rendezni, hiszen eltérő működési formában dolgoznak. A védőnők bérhelyzetét akkor lehet érdemben rendezni, ha egységes módszertan alapján, egységes bértábla alapján fog működni a rendszer, közölte. Hozzátette: arra kaptak megbízást a kormánytól, hogy dolgozzák ki a védőnői ellátás új modelljét. Ez meg is történt, most a tárgyalások következnek az érintettekkel.

 

 

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Könyveink