hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Ónodi: Magyarország Eurotransplant-tagsága sikeres

Magyarország 2012-es csatlakozása az Eurotransplanthoz lehetővé tette, hogy a betegek külföldről is kaphassanak szívet.

Magyarország 2012-es csatlakozása az Eurotransplanthoz, megteremtette annak lehetőségét, hogy a hazai szívtranszplantációs központban kezelt, sürgős szívátültetésre váró betegek külföldről is kaphassanak szívet az életet jelentő műtéthez – mondta az egészségügyért felelős államtitkár Szolnokon.

Ónodi-Szűcs Zoltán a "Szívre várva" mottóval kezdődött kardiológiai tudományos tanácskozás megnyitójával egybekötött sajtótájékoztatón azt mondta: a csatlakozás sikerét látványosan mutatja, hogy amíg 1992 és 2012 között, tehát 20 év alatt összesen 239 szívátültetés volt Magyarországon, addig 2013-tól 2016-ig, mindössze négy év alatt 209 műtétet végeztek el.

Herczeg Béla, a szolnoki Hetényi kórház kardiológiai centrumának vezetője arról beszélt: az első magyarországi szívátültetés óta a hazai kardiológiai ellátás soha nem látott, robbanásszerű fejlődése következett be. Az országban sorra nyíltak a szívkatéteres laborok, radikálisan csökkent a szívinfarktusos halálozás, ezzel összefüggésben jelentősen nőtt a születéskor várható élettartam. Az ellátás színvonalában Magyarország elérte, helyenként meg is haladta az európai átlagot, a szívtranszplantáció vonatkozásában pedig a világ élvonalába került.

Szabolcs Zoltán professzor a fővárosi Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikát képviselve a magyar szívátültetés negyedévszázados jubileumával kapcsolatban azt emelte ki: büszkék arra, hogy az operáltak körében a tízéves túlélés 80 százalékos, a húszéves pedig 45 százalékos.

A 18. alkalommal megrendezett szolnoki kardiológiai konferencia résztvevői fő témaként ezúttal a szívtranszplantáció és a szívelégtelenség szakmai kérdésköreit tekintik át, és felidézik a hazai szívátültetés 25 éves múltját.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés