hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Ónodi: a központi régió egészségügyi ellátását kell megoldani

A biztonságos betegellátást szolgáló hátteret kell kialakítani a régióban élők ellátásához – mondta az egészségügyért felelős államtitkár.

Ónodi-Szűcs Zoltán a X. kerületi Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet új szakrendelőjének építését bejelentő sajtótájékoztatón azt mondta, az előző ciklusban 500 milliárd forint uniós forrás érkezett az egészségügyre, azonban abból Budapest és az ország központi régiója nem részesült. Ezért saját forrásból kell a következő években több száz milliárdot elkölteni az Egészséges Budapest Program keretében; a kőbányai új szakrendelő ennek a programnak az első, jelentős mérföldköve.

Bodnár Attila, az intézmény főigazgatója elmondta, a szakrendelő állapota igen leromlott, viszont a kórháznak óriási szerepe van a városrész és az agglomeráció betegeinek ellátásában, ezért is örömteli a mostani beruházás bejelentése.

Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere arról beszélt, hogy az alapellátásban az elmúlt időszakban gyorsan tudtak javítani az infrastrukturális helyzeten, összességében 1,5 milliárd forintot fordítottak háziorvosi rendelők felújítására. Új szakrendelő építése azonban meghaladta az önkormányzat lehetőségeit.

Révész Máriusz (Fidesz) országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy Kőbánya a főváros leggyorsabban fejlődő kerülete volt az utóbbi években, azonban az egészségügyi infrastruktúra "kritikus pontnak" számított. Azt mondta, a kőbányaiak az új egészségházzal és a korszerű szakrendelővel jobb egészségügyi ellátást kapnak majd.

A kórház területén felépülő új szakrendelő megépítésére 3,8 milliárd forint kormányzati forrás áll rendelkezésre. Az 5497 négyzetméteres épület tervezési szakaszban van, az épülethez egy 122 férőhelyes felszíni és 50 férőhelyes mélygarázst terveznek. A munkák idén decemberben megkezdődnek, az új szakrendelő jövő decembertől fogadhat betegeket. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet a X. és XVII. kerület, valamint Monor és Gyömrő lakosait látja el, évente kétmillió beteg fordul meg az intézményben.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink