hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Onkológiai (P)rehabilitációs Program indult

Cél, hogy az onkológiai betegek prehabilitációja/rehabilitációja szervezett formában valósuljon meg az ellátásuk során, írja a boon.hu nyomán a Weborvos.

Hazánkban és a világon a második leggyakoribb haláloknak tekinthető a daganatos megbetegedés. A rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők onkológiai rehabilitációja mihamarabb el kell, hogy kezdődjön. A Magyar Nemzeti Rákellenes Program 2018-2030 (MNREP) szerves része a rehabilitáció, illetve az onkológiai betegek rehabilitációs és hospice hálózatának kiépítése. Ezt az aspektust figyelembe véve, komplex onkológiai ellátást szeretnének elérhetővé tenni az Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Centrumában. Cél, hogy az onkológiai betegek prehabilitációja/rehabilitációja szervezett formában valósuljon meg az ellátásuk során, számolt be a boon.hu a programot bemutató tájékoztatóról.

A program idén márciusban indult, mely azt szolgálja, hogy a kórház onkológia ellátásban részesülő betegei egy komplex onkológiai rehabilitációban vehessenek részt, tudatta dr. Révész János, a megyei kórház főigazgatója. A daganatos betegek kezelése csak team munkában végezhető eredményesen, ahol az orvos mellett gyógytornász, dietetikus, pszichológus, szociális munkás, Simoton-csoport, lelkész, stoma-gondozó, egészségfejlesztő, edukátor, mentálhigiénés szakember, hospice és az elérhető civil szervezetek is részt vesznek a páciensek ellátásában. Összehangolt tevékenység biztosítja a program hatékonyságát, amelyet ésszerűen az akut szaktól kezdődően, megszakítás nélkül folytatnak akár a beteg élete végéig.

Az onkológiai rehabilitáció csírái már húsz évvel ezelőtt megmutatkoztak, de nem vált országos programmá, néhány helyen elérhető hazánkban, de ilyen komplex formában sehol – tudatta dr. Oross Endre, a Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Centrum, Onkológiai Osztály osztályvezető főorvosa. A betegek nagy része azt kifogásolja, hogy nehezen hozzáférhetők ezek a lehetőségek, ezen akartak a megyei kórházban változtatni, írja a lap.

(forrás: Boon.hu, WebOrvos)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés