hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Öngyilkosságokban az ötödik helyen állunk

Nem csökken 2006 óta az öngyilkosságok száma Magyarországon - írja a Népszabadság. Sőt, az utóbbi egy-két évben egyre többen kerültek kórházba azért, mert önkezükkel próbáltak véget vetni az életüknek. Még mindig az ötödikek vagyunk világviszonylatban a százezer főre jutó öngyilkosságok számát tekintve. A szakemberek ezért az alkoholizmust és a pszichiátriai ellátás romlását okolják.

1983-ban közel ötezren vetettek véget az életüknek Magyarországon. Ez az év volt az 1955-ben kezdődött meredek emelkedés csúcspontja. Ezt követően néhány évig az öngyilkosok száma kiemelkedően magas volt, majd 1987-től csökkenni kezdett. Közel húsz év alatt a százezer lakosra jutó öngyilkosságok száma 47 százalékkal csökkent. 2006-ban azonban ez a csökkenés megállt, azóta az öngyilkosságok száma évi 2400–2500 eset között stagnál – derül ki a KSH adataiból. Bár mostanában sokkal kevesebb szó esik a témáról, mint amikor Magyarország világelső volt, még mindig azon országok között vagyunk, ahol a legtöbb öngyilkosság jut 100 ezer emberre. Csak négy ország: Litvánia, Fehéroroszország, Oroszország és Kazahsztán előzi meg Magyarországot a világon. Az első tíz ország között csak három Európán kívüli van: Kazahsztán, Guyana és Japán.

Intimebb orvos-beteg viszonyA pszichiátriai zavarok gyakorisága elérte a népbetegség szintjét

Zonda Tamás pszichiáter, több mint harminc éve kutatja az öngyilkosságokat, és úgy véli a csökkenésben szerepet játszott a pszichiátriai magánrendelések szaporodása, ahol az orvos-beteg viszony sokkal intenzívebb és intimebb, így hatékonyabb is

Sajnos úgy tűnik, hogy nem egyszerűen stagnál az öngyilkosságok száma. Az utóbbi időben megfordulni látszik a trend, ismét nő az öngyilkossági kísérlet miatt beszállított betegek száma – mondja Németh Attila, az Országos Pszichiátriai Központ szakmai igazgatója. Ha pedig a kísérletek száma nő, akkor ezzel párhuzamosan – ahogy a korábbi évtizedek statisztikái is mutatták – az úgynevezett befejezett öngyilkosságok száma is emelkedik. Németh Attila elsősorban a pszichiátriai ellátás romlásában látja az okot. – Nem csak az OPNI bezárásáról van szó, az egész országban megroggyant az ellátás. Csökkentek az ágyszámok és a járóbeteg-rendelések finanszírozása is, nem beszélve az egyre súlyosabb szakemberhiányról – sorolja.

A Magyar Pszichiátriai Társaság és az Országos Pszichiátriai Központ márciusban kiadott közös állásfoglalása szerint: "az epidemiológiai adatok illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzései alapján el kell fogadni, hogy a pszichiátriai zavarok gyakorisága elérte a népbetegség szintjét."

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy várhatóan még ebben az évben döntenek a 2008. szeptember 30-án megszüntetett OPNI épületének hasznosításáról. Az ingatlan forgalmi értékéről érvényes szakvélemény még nem áll rendelkezésre.

Megroggyant

(forrás: Népszabadság , MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés