hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Öngyilkosság után segítenek a hátramaradóknak

Önkéntesek nyújtanak segítséget az öngyilkosságot elkövetett személyek hozzátartozóinak; a segítők a 06-20-464-8005-ös telefonszámon elérhetők.

A közvélekedéssel ellentétben nem ősszel vagy télen, hanem nyáron a legtöbb az öngyilkosság. Ebben az időszakban kell a legjobban odafigyelni veszélyeztetett, elszigetelődött rokonainkra, barátainkra és szomszédainkra.

A legnagyobb kockázatot azok hordozzák, akiknek családjában történt már öngyilkosság, akik már próbálkoztak korábban ezzel. De veszélyeztetettek a kezeletlen depressziósok, az alkoholisták, a 45-65 év közötti és 80 év feletti férfiak is. Aki egyszerre több csoportba is tartozik, fokozott veszélynek van kitéve.

Akit öngyilkossági gondolatok gyötörnek, és nincs a környezetében olyan személy, akivel megosztaná ezeket, hívja fel az ország egész területéről ingyenesen, előtag nélkül hívható lelkisegély-telefonszámot: 116-123.

A Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány önkéntesei személyesen találkoznak a gyászoló családtaggal, hogy segítsék a sokszor érthetetlen, sok szégyennel övezett tragédia feldolgozását. Mivel pályázati vagy állami forrás nem áll rendelkezésükre, a munkát saját, szűkös anyagi körülmények közepette végzik.

Elkészült az alapítvány által szorgalmazott médiának szóló, az öngyilkosságok kommunikációjáról szóló irányelv, amit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság be is épített hasonló elnevezéssel kiadott anyagába – közölte a Lélekben Otthon Alapítvány, amelynek az állami intézményekkel való sorozatos, partnerséget kereső kezdeményezései eddig nem jártak sikerrel.

„Úgy tűnik, a magyar kormányzatnak és a döntéshozóknak egyáltalán nem fontosak azok a honfitársaink, akik öngyilkosságot követnek el. Az azonban érthetetlen, hogy ha ők nem foglalkoznak a problémával, akkor miért nem támogatják azokat a civil kezdeményezéseket, amelyek szakmailag megalapozott és a gyakorlatban is megvalósítható programot tesznek az asztalra, és tenni akarnak az öngyilkosságok csökkentéséért” – jelentették ki az alapítvány képviselői. Mint elmondták, legutóbb egy olyan TÁMOP pályázaton nem nyertek pénzt, amely kifejezetten a civil szervezetek és az igazságügyi szakszolgálatok együttműködését célozta az áldozattá válás megelőzésében.

„A pályázatban szereplő igazságügyi szolgálatok, rendőr-főkapitányságok, mentők, tűzoltók és börtönőrök mind egyetértettek abban, hogy az öngyilkosságot elkövetők vagy azzal próbálkozók, illetve azok családtagjai áldozatok, és fokozott veszélyben vannak. A fenti szervek nagy örömmel vették egy hálózat kialakítását, amelyben ők is megtanulhatják az olyan helyzetek kezelését, amivel – sajnos – naponta találkoznak”.

A pályázat elutasítása ellen az alapítvány fellebbezett, mivel az általuk kidolgozott program a Magyar Pszichiátriai Társaság, az SE Magatartástudományi Intézete, és a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve támogatását is élvezi.

A LOKA idén ősszel Budapesten nemzetközi konferenciát szervez a fiatalkori öngyilkosságok megelőzése érdekében.

MedicalOnline
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés