hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Önálló lesz a marcali kórház? (Frissítve!)

Az idősgondozásról, a munkahelyi balesetekről és a marcali kórházról is szó volt hétfőn az Országgyűlésben.

LMP: hogyan oldanák meg az idősgondozás problémáját?

Ungár Péter (LMP) azt kérdezte, hogyan oldja meg a kormány az idősgondozás problémáját a jövőben. Az intézményekben szakemberhiány van és 2-3 éves várólistával kell számolni - mondta. Miért kapnak 1,8-szoros normát az egyházi intézmények? Lesz jelentős béremelés a szektorban? – sorolta kérdéseit.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy felelt: átlagosan 130 ezer forinttal növekedtek a bérek a szociális szektorban az elmúlt években. Cél a további emelés - hangsúlyozta, hozzátéve: bővítették a házi segítségnyújtás lehetőségét is, 15 ezerrel növelték az ellátottak számát, és emelkedett a gondozási díj is. A kormány minden ellátónak egyenlő támogatást nyújt, szögezte le.

Jobbik: valóban önálló lesz a marcali kórház?
    
Steinmetz Ádám (Jobbik) azt firtatta, hogy valóban önálló lesz-e a marcali kórház, ahogy azt a térség fideszes országgyűlési képviselője ígérte. Móring József Attila azt mondta, év elejétől ismét önálló lesz a jelenleg a kaposvári kórház telephelyeként működő intézmény, idézte. Jelezte, Marcali kész az áldozatvállalásra az önállóság érdekében.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, az elmúlt időszakban a kormány több fejlesztést is végrehajtott a marcali kórházban. Példaként említette a műtéti tömb 1,5 milliárd forintos rekonstrukcióját. Elmondta, folyamatosak az egyeztetések a betegellátás igazgatási rendjéről.   

MSZP: hogyan javítják a munkakörülményeket?
    
Szabó Sándor (MSZP) szerint tovább nőtt az elmúlt években a súlyos munkahelyi balesetek száma. Ismertetése szerint tavaly 24 ezer munkahelyi baleset történt, ebből 78 halálos volt. Hozzátette: a munkavédelmi hatóság az ellenőrzött munkáltatók 73 százalékánál tapasztalt munkavédelmi szabálytalanságot. Milyen konkrét intézkedéseket tesznek a munkakörülmények javítására? – kérdezte.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára szerint a munkavédelmi hatóság adatai szerint a súlyos munkabalesetek száma évek óta 170 körül van Magyarországon a foglalkoztatás folyamatos bővülése ellenére. Ez a szabálytalan munkáltatók arányának csökkenésére és a munkakörülmények javulására utal, mondta. Beszámolt arról is, hogy a hatósághoz érkező panaszok aránya is csökkent, 14 százalékkal. Megjegyezte, hogy a munkavédelmi törvény és az uniós irányelv szerint a munkáltató felelős a biztonságos munkavégzés körülményeinek biztosításáért.

Jobbik: az állam nem kezeli jól a dizájnerdrogok ügyét

Ander Balázs (Jobbik) arról beszélt, hogy az állam nem kezeli jól a dizájnerdrogok által jelentett fenyegetést, pedig egész térségeket sújt a probléma, a perifériákon élő közösségek jövőjét veszélyezteti a helyzet. Azt mondta, időben kell kezelni a problémát, ehhez a szociális munkásokra és a pedagógusokra is szükség van.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára emlékeztetett: az elmúlt években mindenki egyetértett abban, hogy a dizájnerdrogok terjedése nagy fenyegetést jelent, rendkívül veszélyes szerekről van szó. Közölte: a kormány az elsők között lépett, amikor a korábbinál szigorúbb szabályozást vezetett be.

MSZP: egyre nagyobb gond a háziorvosok hiánya
    
Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) elmondta: a háziorvosok hiánya egyre nagyobb gondot okoz, egyre több ember és egyre nagyobb területek maradnak ellátás nélkül Magyarországon. Főleg az aprófalvas és a hátrányos helyzetű térségekben ölt drasztikus mértéket a hiány, és a gyermekorvosok, valamint a védőnők esetében különösen rossz a helyzet.  Kiemelte: a kormány kilencedik éve csak beszél az egészségügyről, de semmit sem tett a helyzet javításáért, csak hazugságokat hallani az egészségüggyel kapcsolatban.

Rétvári Bence közölte: a választásokon az emberek véleményt nyilvánítottak a szocialista és a mostani kormány egészségügyi politikájáról. Az államtitkár ismertette, milyen intézkedéseket tettek az egészségügyi helyzet javítására és kijelentette: minden magyar ember orvosi ellátása megoldott.

MSZP: mikor tesz valamit a kormány az egészségügyben?
    
Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azt kérdezte, hogy mikor akar a kormány valamit kezdeni az egészségüggyel, hogy ne haljon meg évente 24 ezer ember azért, mert nem kapja meg a megfelelő orvosi ellátást.

Varga Mihály pénzügyminiszter válaszában cáfolta, hogy a kormány eddig nem tett semmit az egészségügy érdekében, hiszen, sorolta, megduplázódott az egészségügyi költségvetési támogatások aránya, az EU-s források igen jelentős része megy az egészségügyi intézményekhez és jelentős béremelések is történtek az ágazatban.

Bangóné Borbély Ildikó viszonválaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg 422 helyen hiányzik a háziorvos, 600 ezer ember nem jut hozzá napi szinten a háziorvosi ellátáshoz, a sajtó pedig folyamatosan egészségügyi botrányokkal van tele.

Varga Mihály szerint a béremeléssel a kormány megpróbálja megtartani és idevonzani szakdolgozókat, azonban vannak olyan ágazatok, ahol szakemberhiány van, így az egészségügy, az oktatás, a mezőgazdaság és az építőipar területén.

Párbeszéd: mit keres Kásler Miklós a hálószobákban?
    
Burány Sándor (Párbeszéd) egy olyan orvosi-egészségügyi képzésről kérdezett, amelyet 20 millió forinttal támogatott a szakminisztérium, és amelyben a résztvevőnek vállalniuk kell, hogy nem végeznek mesterséges megtermékenyítést, nem állítanak be fogamzásgátló gyógyszert vagy eszközt, és nem végeznek művi terhesség-megszakítást. Mit keres Kásler miniszter úr a hálószobákban?, tette fel a kérdést.

Varga Mihály válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány az elmúlt időszakban 7 milliárd forintot fordított a meddőség kezelésének támogatására és ezt folytatni is a kívánja. Hozzátette: az adott civil szervezet hatáskörébe tartozik, hogy hogyan használja fel a támogatást.

A párbeszédes képviselő a közpénzek elképesztő pazarlásának nevezte a szervezet támogatását, a miniszter viszont azzal érvelt: azt szeretnék elérni, hogy azok a katolikus párok kapjanak segítséget és támogatást, amelyek vallási, katolikus alapon közelítenek ehhez a kérdéshez.

MSZP: állítsuk meg a légszennyezést!

A szocialista Varga László a légszennyezésre hívta fel a figyelmet, amely mint kiemelte, számtalan daganatos megbetegedésért felelős és számtalan korai halálesetet okoz. E téren a Sajó-völgye a legszennyezettebb, jegyezte meg a szocialista képviselő, aki felhívta a figyelmet a Miskolci Egyetem innovációjára, a szmogkéményre is, illetve egy program elindítására tett javaslatot, Stop Poros néven.

Farkas Sándor, az agrártárca parlamenti államtitkára kiemelt célként jelölte meg a lakosság egészségi állapotának javítását, a népbetegséget okozó tényezők visszaszorítását. Rámutatott: jelentős lépések történtek, számos területen javult a helyzet, de a levegő minőségének alakulásában tőlük független tényezők is szerepet játszanak. Példaként említette az országhatáron túlról érkező légszennyező anyagokat. Azt ígérte, hogy továbbra is minden lehetséges intézkedést megtesznek a levegő minőségének javítása érdekében.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink