hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Ombudsman: nem kaptak segítséget a szigetszentmiklósi gyerekek

A hatóságok késlekedtek, a veszélyeztetett gyerekek nem kaptak valós segítséget - tartalmazza a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás ügyében készült ombudsmani jelentés.

Székely László ombudsman a hírekből értesült arról, hogy a szigetszentmiklósi családban a szülők gyermekeiket éveken át bántalmazták – írja az MTI-hez eljuttatott vizsgálati összefoglaló. A szülők ellen büntetőeljárás indult azért, mert tettlegesen és szexuálisan napi rendszerességgel bántalmazták gyermekeiket. Az alapvető jogok biztosa hivatalból vizsgálta az illetékes hatóságok és szervek tevékenységét.

Székely László jelentése szerint a gyermekekkel kapcsolatban álló, védelmükre hivatott és köteles szervek, hatóságok - az egészségügyi szolgáltatók, a pedagógusok, a gyermekjóléti szolgálat és a gyámhatóság - már 2005 májusában elrendelték a gyermekek védelembe vételét, ám a szülői elhanyagolásból fakadó veszélyeztetettséget szociális munkával nem tudták megszüntetni.

A biztos rendelkezésére bocsátott iratok szerint a gyermekek szexuális bántalmazására utaló jeleket a velük naponta találkozó pedagógus, orvos, védőnő, gyermekjóléti szolgálat munkatársa soha nem észlelte, arra utaló jelzést nem kapott. Igaz, az ilyen jellegű bántalmazás 70-90 százaléka más esetekben is rejtve marad.

A gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai között a jelzéseken kívül nem volt érdemi együttműködés, a kiemelés elhúzódott, amiben közrejátszhattak a gyermekvédelmi szakszolgálat anyagi nehézségei is. A gyerekek 2012 januárjában kerültek nevelőszülőkhöz.

Mindez sértette a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz fűződő jogát, a gyermekek mindenek felett álló érdekét szolgáló eljárás elvét, a jogbiztonságot és a tisztességes eljárás követelményét - olvasható az ombudsman közleményében.

Az ügyben számos hatóság indított eljárást, korábbi gyámhivatali ügyintéző, családgondozó, illetve jegyzői gyámhatósági ügyintéző írásbeli figyelmeztetést kapott. A gyermekek utolsó családgondozójának munkaviszonyát bizalomvesztés miatt megszüntették. A gyermekvédelmi szakszolgálat korábbi igazgatójának munkaviszonya időközben megszűnt, felelősségre vonása nem lehetséges.

Székely László szerint az eset rávilágít arra is, hogy a gyermekjóléti alapellátás, valamint gyermekvédelmi szakellátórendszer működési zavarai feltehetőleg a tárgyi és személyi feltételek, valamint a képzések, továbbképzések hiányosságaira is visszavezethetők. Mindezek miatt pedig nem érvényesülhet maradéktalanul a gyermeket az állam és a társadalom részéről megillető védelemhez való jog, és sérülhet a gyermek legjobb érdekeit szolgáló eljárás elve. Ez pedig alkalmas az állam alapjogvédelmi kötelezettsége sérelmének megállapítására. Az ombudsman megoldásért az emberi erőforrások miniszteréhez fordult.

Az alapvető jogok biztosa a sajtó felelősségére is figyelmeztetett, ugyanis a tudósítások egy része tartalmazta a gyermekek vezetéknevének első betűjét, a keresztnevét, a születési évét, képeket házukról, iskolájukról, így lehetővé tette a gyermekek azonosítását, ami nagymértékben nehezíti az őket ért trauma feldolgozását. Az alapjogi biztos felkérte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét az érintett gyermekek adatainak kezelésével kapcsolatos sajtótevékenység vizsgálatára.

A biztos jelentése olvasható hivatal honlapján.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink