hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Olyan nem lesz, hogy "diabetikus"

Eddig is kizárólag nálunk élt ez a szó, július 20-tól nálunk se fog – derül ki a magyarhirlap.hu cikkéből. 

Eddig kizárólag hazánkban létezett az élelmiszerek „diabetikus” megjelölése, amelyet július 20-tól már Magyarországon is megszüntetnek. A változás a fogyasztók számára kihívást jelent, hiszen ezután csak az élelmiszercímkén feltüntetett részletes adatokból tájékozódhatnak – olvasható a Magyar Hírlap portálján.

Július 20-tól egy európai uniós rendelet miatt változik a különleges táplálkozási célú élelmiszerekre vonatkozó szabályozás – hangzott el tegnap az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén. A módosítás, amely elsősorban a cukorbetegeket érinti, abban áll majd, hogy az élelmiszereken is feltüntetett „diabetikus” megjelölés megszűnik, így a jövőben csak a tápértékjelölésből és bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból – például „cukormentes”, „alacsony cukortartalmú”, „hozzáadott cukrot nem tartalmaz” – tájékozódhatnak adott termék cukortartalmáról – írja a Magyar Hírlap.

Soltész Erzsébet dietetikus a Magyar Hírlap kérdésére elmondta, maga a „diabetikus” kategória az Európai Unió területén belül nem létezik, egyedül Magyarországon használták az élelmiszereknél ezt a megjelölést, júliustól pedig éppen ezért vezetik ki teljesen.

Eddig kizárólag hazánkban létezett az élelmiszerek „diabetikus” megjelölése, amelyet július 20-tól már Magyarországon is megszüntetnek. A változás a fogyasztók számára kihívást jelent, hiszen ezután csak az élelmiszercímkén feltüntetett részletes adatokból tájékozódhatnak.
Július 20-tól egy európai uniós rendelet miatt változik a különleges táplálkozási célú élelmiszerekre vonatkozó szabályozás – hangzott el tegnap az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén. A módosítás, amely elsősorban a cukorbetegeket érinti, abban áll majd, hogy az élelmiszereken is feltüntetett „diabetikus” megjelölés megszűnik, így a jövőben csak a tápértékjelölésből és bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból – például „cukormentes”, „alacsony cukortartalmú”, „hozzáadott cukrot nem tartalmaz” – tájékozódhatnak adott termék cukortartalmáról.

Soltész Erzsébet dietetikus lapunk kérdésére elmondta, maga a „diabetikus” kategória az Európai Unió területén belül nem létezik, egyedül Magyarországon használták az élelmiszereknél ezt a megjelölést, júliustól pedig éppen ezért vezetik ki teljesen. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/54343/Megszunik_a_diabetikus_megjeloles#sthash.9mXHohzn.dpuf
(forrás: Magyar Hírlap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés