hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Olvassa kupakját, úgy szedje gyógyszerét!

A Johnson & Johnson megvalósította azt a korábbi elképzelését, hogy külön figyelmeztetést helyez el paracetamolt tartalmazó készítményei kupakján a túladagolás veszélyeiről.

A paracetamol  több száz, többnyire vény nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapító hatóanyaga. Ezek közé tartozik a Johnson & Johnson (J & J) népszerű terméke, a Tylenol is. E szerek esetében is komoly gondot okozhat a nem megfelelő szedés, illetve a túladagolás, mely korábban már aggodalmat keltett az USA gyógyszerfelügyeletében (FDA) is.  A paracetamol túladagolás a hirtelen májelégtelenség egyik leggyakoribb oka. Az FDA statisztikái szerint évente 800 ezer esetben történik túladagolás ezzel a szerrel, melyek közül 500 végződik halállal.

A J & J cég szakembereiben két évvel ezelőtt fogalmazódott meg az ötlet, hogy külön figyelmeztetéssel kellene ellátni a gyógyszerek kupakjait is, és mostanra meg is valósították tervüket. Októbertől az ExtraStrength Tylenol kupakján már szerepelni fog a figyelmeztető felirat.

Az új kupakokat az egyesült államokbeli piacra szánták, ám az paracetamol  adagolása más országokban is gondot jelentolvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés