hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Olcsó eszközt találtak a koraszülés megakadályozására

Az újszülöttek halálozásának leggyakoribb oka a koraszülés A Lancet online kiadásában azonban nemrég megjelent egy tanulmány, amely szerint a koraszülés szempontjából nagy kockázatú nőkben (akiknek rövid méhnyakuk van) jelentősen csökkenthető a rizikó egy olcsó eszközzel, a második trimeszterben alkalmazott pesszáriummal. Ez volt az első olyan randomizált vizsgálat, amely a pesszárium koraszülést gátló hatásával foglalkozott.

A vizsgálat koordinátora, Elena Carreras, a barcelonai Vall d'Hebron Egyetemi Kórház munkatársa szerint: „Nagyon is érdemes megpróbálkozni egy olyan biztonságos és gazdaságos módszerrel (egy pesszárium 38 euró), amellyel csökkenthető a koraszülések előfordulása és enyhíthetők a koraszülésből fakadó következmények terhei. Eredményeink megnyitják az utat a további vizsgálatok előtt és reményt nyújtanak, hogy szerte a világon kevesebb lesz majd a koraszülés”.

Évente a világon mintegy 13 millió koraszülés történik (azaz a 37. gesztációs hét előtti szülés). A koraszülés a fő oka az újszülöttek halálozásának és betegségeinek, amelyek egész életükre kihathatnak – ilyen következmény például a vakság, a légzési zavar, a tanulási problémák és a cerebrális bénulás.

Az USA Egészségügyi Intézete szerint csak az Egyesült Államokban évente több mint 26 milliárd dollárt költenek a koraszüléssel kapcsolatos problémákra. Bár komoly erőfeszítéseket tettek a koraszülések gyakoriságának csökkentésére, az utóbbi évtizedben nem sok eredményt értek el – írja a Medical News Today.

A mostani spanyol vizsgálatban majdnem 15 000 nő vett részt, öt kórházból. Valamennyien beleegyeztek, hogy a rutinszerű ultrahangvizsgálat során megmérjék méhnyakuk hosszát. A kutatók 190 olyan nőnek, akiknél a méhnyak hossza nem érte el a 22 mm-t, pesszárium használatát írták elő, és 190 hasonló nőnél nem alkalmazták az eszközt. (A koraszülés egyik legerősebb kockázati tényezője a rövid méhnyak.)

Ebben a vizsgálatban a koraszülés definíciója az volt, hogy az újszülött a 34. gesztációs hét előtt született meg. A drámai eredmény az volt, hogy a pesszáriumot viselő nőkben sokkal ritkábban (6%) fordult elő koraszülés, mint azokban, akik nem használták ezt az eszközt (27%).

A pesszáriumot alkalmazó nők nem számoltak be semmilyen komolyabb nemkívánatos hatásról, és gyermekeikben szignifikánsan ritkább volt a kis születési súly (

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink