2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Olaszországban meghosszabbították a maszk használatát a tömegközlekedésben

Továbbra sem oldották fel a maszk használatát a tömegközlekedésben, csütörtöktől ez alól kivételt csak a repülőgépek jelentenek, rendelte el az olasz egészségügyi tárca.

A kormány június közepétől ígérte a még hatályos  járványkorlátozások eltörlését, az utolsó napon azonban mégsem engedélyezte a mostanáig kötelező maszkhasználat teljes feloldását. Roberto Speranza egészségügyi miniszter rendelkezése szerint szeptember 30-ig továbbra is viselni kell az Ffp2 típusú maszkot a tömegközlekedésben, tehát a városi buszokon éppúgy, mint a vonatokon vagy hajókon. A maszkhasználat meghosszabbítása nem nyerte el a közvélemény tetszését, mivel a gyakran légkondicionálás nélküli buszokon, metrókon, vonatokon az Ffp2-maszk nehezen viselhető a kánikulában.

Kivételt egyedül a repülőterek és az Olaszországból induló vagy oda érkező repülők jelentenek, ahol csütörtöktől nem kell viselni maszkot. Ezzel az intézkedéssel Róma alkalmazkodott az Európai Unió többi országában már korábban bevezetett oldáshoz.

Nem kötelező többé a maszk használata a mozikban, színházakban és a zárt sportcsarnokokban, ahogyan az oktatásban sem, de az egészségügyi tárca azt tanácsolta, hogy a jövő héten kezdődő érettségi vizsgákon tanárok és diákok is viseljék. Továbbra is kötelező a maszk a kórházakban, más egészségügyi intézetekben, idősotthonokban.

Csütörtöktől megszűnik az ötven év felettiek oltási kötelezettsége, amit februárban vezettek be. A mostanáig oltás nélküli ötven év felettiek között az utóbbi hónapokban 2,4 millió személyt bírságoltak meg egyszeri száz euróval.

Szerdán több mint 31 ezer új beteget szűrtek ki, és 48 beteg halt meg. Az utóbbi egy héten majdnem harminc százalékkal nőtt a napi esetszám, és lassan, de fokozatosan ismét emelkedik a kórházban kezelt betegek száma. A Nemzeti Kutatási Központ  (CNR) előrejelzései szerint az Omikron 5 - vírusvariáns terjedése augusztusban tetőzik. A fertőzöttek között van az egészségügyi miniszter, Roberto Speranza is, aki házi karanténban betegeskedik.

A Covid-19 egyik európai gócpontjaként ismert Lombardiában viszont szerda volt az első nap 2022-ben, amikor egy beteg sem halt meg.  Olaszországban több mint 600 ezer az aktív betegek száma, több mint négyezren vannak kórházban, majdnem százkilencvenen intenzív osztályon.  

*

A világon 537 223 755 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 314 224 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 536 497 770 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma pedig 6 312 158 volt.

A fertőzés 193 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink