hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Október 15-ig pályázhatnak praxispályázatokra

A 2017-es jelentős érdeklődésre és rekordszámú nyertesre való tekintettel az idei évben ismét meghirdetik a letelepedési és praxisjog vásárlási praxispályázatokat. A kormány a 2018-as praxispályázatokra összesen 1,25 milliárd forintot biztosít.

A praxispályázatok sikerét jól mutatja, hogy évről évre egyre többen nyújtanak be pályázatot a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által meghirdetett lehetőségekre, és nyernek el jelentős támogatási összeget, írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a szaktárca. A praxispályázatok bevezetése óta 2017-ben sikerült a legtöbb praxist betölteni. A 2017-ben meghirdetett kiírás során minden eddiginél több, összesen 152 nyertes pályázatot nyújtottak be. A nyertes pályázók közül 148-an kötötték meg támogatáshoz szükséges szerződést a NEAK-kal.

A tavalyi évben a pályázatok eredményeként 52 betöltetlen háziorvosi szolgálatot és 37 betöltetlen fogorvosi szolgálatot sikerült betölteni.  A praxisjog vásárlási pályázatnak köszönhetően további 59 háziorvosi szolgálat esetében biztosított a folyamatos háziorvosi ellátás. A legtöbb háziorvosi szolgálatot Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun és Békés megyékben töltötték be a nyertes orvosok.

A 2017-es praxispályázatokra eredetileg 1,25 milliárd forint állt rendelkezésre, amely 500 millió forinttal több, mint az azt megelőző évben. Annak érdekében, hogy minden nyertes pályázó megkaphassa az elnyert összeget, ezt a keretet a kormány két lépcsőben tovább emelte. A tavalyi évben így mindösszesen 2,34 milliárd forintot fizetett ki a NEAK a nyerteseknek. Az idei évben a letelepedési pályázatokra, illetve a praxisjog vásárlási pályázatra összesen 1,25 milliárd forint áll rendelkezésre. A pályázati feltételek 2018-ban sem változnak.

A háziorvosi és fogorvosi letelepedési pályázatra továbbra is azok a háziorvosok/fogorvosok pályázhatnak, akik önálló háziorvosi/fogorvosi tevékenységet végezhetnek. További feltétel, hogy a pályázatban megjelölt háziorvosi/fogorvosi szolgálatoknak legalább egy éven keresztül betöltetlennek kell lenniük. Az elnyerhető támogatási összeg nettó 12 és 20 millió forint között alakul attól függően, hogy hány hónapja betöltetlen az adott szolgálat. Fontos kiemelni, hogy a tavalyi évtől kezdődően a letelepedési pályázatra fogorvosok is jelentkezhetnek.

A praxisvásárlási program célja azon háziorvosok támogatása, akik praxisjogot szeretnének vásárolni. Az egy háziorvos által elnyerhető támogatás összege maximum 4 millió forint lehet. A jelentkezőknek vállalniuk kell, hogy a letelepedési pályázat esetén legalább 6, praxisjog vásárlása esetén a pályázat elnyerését követően legalább 4 évig biztosítják az ellátást.

A pályázatok folyamatosan, legkésőbb 2018. október 15-ig adhatók be. A beérkezett kérelmeket a benyújtás sorrendjében folyamatosan, de legkésőbb a benyújtást követő 60 napon belül bírálják el. A szerződéskötés folyamatos, a támogatás kifizetése egy összegben történik, legkésőbb 2018. december 20-ig.

A részletes pályázati kiírások a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján elérhetők.

hirdetés

Könyveink