hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Okostelefon: így hat a gyerekre

Egyes gyerekekre rosszabbul hathatnak az elektronikai kütyük, de segítséget is nyújthatnak számukra, írja az AlmaPatika.hu.

A mentális megbetegedések szempontjából rizikócsoportba tartozó gyerekeknél, ha túl sok időt töltenek az okostelefonjuk vagy egyéb elektronikus eszközök képernyője előtt, megnő a különféle figyelemfelkeltő és bomlasztó viselkedések előfordulásának száma. Ugyanakkor egy pozitív hozadéka is van a dolognak: ha egy adott napon ezek a gyerekek több üzenetet küldenek, akkor a szorongásuk és a depressziójuk mértéke kisebb lesz. Candice Odgers, a Duke Egyetem pszichológia professzora úgy véli, hogy mindez nem jelenti azt, hogy a technológiai eszközök használata váltaná ki a problémákat, csupán arról van szó, hogy az egyébként is problémás személyeknél ezek az eszközök előhívják, felerősítik a már amúgy is meglévő gondokat írja az AlmaPatika.hu.

A vizsgálatban a szakemberek 151 tizenegy és tizenöt év közötti gyereknek adtak okostelefont, akik mind az Egyesült Államok szegényebb részein éltek. A kutatásból kiderült, hogy a gyerekek naponta átlagosan 2,3 órát töltöttek el valamilyen „kütyüvel”, és 41 szöveges üzenetet küldtek. Azokon a napokon, amikor a legtöbbet használták ezeket az eszközöket, nagyobb fokú figyelemzavart és hiperaktivitást mutattak, továbbá számos viselkedésbeli probléma is nagyobb arányban fordult elő náluk, például hazugság, szabályok megszegése vagy nyílt ellenszegülés. Ezzel egyidejűleg azokon a napokon, amikor több üzenetet küldtek, kisebb volt a szorongásuk és depressziójuk mértéke. Valamennyi szakember egyetértett abban, hogy a gyerekek képernyő előtt töltött idejét korlátozni kell, hogy az semmiképpen ne menjen az alvás vagy mozgás rovására, ugyanakkor attól sem szabad őket teljes mértékben megfosztani, hogy ezeknek a különféle technikai eszközöknek a segítségével kapcsolatban lehessenek a barátaikkal, és így egy közösség részének érezzék magukat.

A tévénézés, számítógépezés és a gyerekek tanulási eredményi között egyébként szintén szoros összefüggés mutatható ki. Vizsgálatok igazolják ugyanis, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek a szobájukban televízió van, rosszabb olvasási, matematikai és felfogóképességgel rendelkeznek, mint a társaik.

(forrás: AlmaPatika.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink