hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Okostankönyv Debrecenben

Különleges megoldással rukkolt elő a Debreceni Egyetem: hazánkban elsőként adott ki digitális tartalmakat rejtő nyomtatott tankönyvet.

Az orvostanhallgatók harmadik évezredbeli igényeit szolgálja a debreceni Általános Orvostudományi Kar "Nukleáris Medicina orvostanhallgatóknak" című tankönyve.  Az országban egyedülálló szakkönyv egy itthon eddig még soha nem használt, újszerű technológia alkalmazásával egyesíti kétféle adathordozó előnyeit.

– A fiatalok elsősorban az interneten vagy digitális anyagokban keresik a választ felmerülő kérdéseikre, a nyomtatott könyvek használata visszaszorulóban van. Ugyanakkor a diákok a rendszerezett tudás elsajátítására ma is előnyben részesítik a nyomtatott, áttekinthető, aláhúzásokkal, megjegyzésekkel gyorsan kiegészíthető anyagokat – mondta a hirek.unideb.hu-nak Varga József, a DE ÁOK Orvosi Képalkotó Intézet Nukleáris Medicina Tanszék egyetemi docense.

A szakember szerint nagy igény volt egy ilyen tankönyvre. A tartalmat Garai Ildikó egyetemi docenssel közösen szerkesztették, a digitális képeket Barna Sándor szerkesztette, a megvalósítást pedig az Alföldi Nyomda tette lehetővé.

– Olyan megoldást találtak és ajánlottak fel nekünk, amely segítségével a jobban tanulható nyomtatott ismeretanyagot össze lehetett kapcsolni a digitális tartalommal. Egy speciális alkalmazást kell letölteni az okostelefonra vagy tabletre. Az eszközt a könyv ábrái fölé kell tartani, így a képernyőn láthatóvá válnak a – nukleáris medicinában kifejezetten látványos – színes képek, akár mozgó illusztrációk, amik segítik az anyag megértését, elsajátítását – tájékoztatott Varga József.

A könyv összefoglalja az általános orvos számára szükséges alapismereteket arról, milyen gyakori klinikai kérdésekre tud választ adni a nukleáris medicina, hogyan kell értelmezni a gamma-kamerás és PET-vizsgálatok leletét, és mikor lehetnek hasznosak a radioizotóp-terápiás eljárások. Bár a könyv elsősorban orvostanhallgatók számára készült, de a gyakorló orvosok, az orvosdiagnosztikai analitikus hallgatók és a nukleáris medicina területén dolgozó más végzettségűek is hasznosnak találják, közli az egyetem.

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!