hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Naponta egy deka csoki és egy deci bor

Okosító eszem-iszom

Idős korban mérhetően javítja a gondolkodási képességet és a memóriát a sok flavonoidot tartalmazó ételek, italok rendszeres fogyasztása. A biztató eredményt hozó vizsgálatokat a táplálkozástudomány vezető folyóirata, a Journal of Nutrition összegezte.

A latin szó: "flavus" azt jelenti, hogy sárga. Ebből a szóból lett a "flavonoid" kifejezés, ahogy azt a sok ezer, növényi eredetű vegyületet nevezik, melyek a legkülönbözőbb színű növényekből, gyümölcsökből származnak.
Azt, hogy a bőséges zöldség- és gyümölcsevés jót tesz az egészségnek, tapasztalatból is régóta tudtuk, de a tudományos vizsgálatok mind gyakrabban igazolták, hogy ennek magyarázata a különböző flavonoidok szervezetünkre gyakorolt, kedvező hatása. A szakirodalomban sokat írtak erről a kérdésről, de egyértelmű válasz még nem született. A kutatók elsősorban azzal foglalkoztak, hogy a flavonoidok bizonyíthatóan javítják-e a szív- és érrendszeri betegségek lefolyását, illetve gátolják-e a rosszindulatú daganatok kifejlődését.
Nemzetközi munkacsoportok hét vizsgálatban nézték, hogy a bőséges flavonoid bevitel csökkenti-e a szélütés előfordulását. Öt tanulmányban nem volt értékelhető eredmény, de két vizsgálat azt mutatta, hogy sok flavonoid tartalmú étel-ital fogyasztása esetén lényegesen ritkább az agyi katasztrófa, mint azoknál, akik nem így étkeznek. Meggyőzően igazolták, hogy a flavonoidok fokozzák szervezetünkben az értágító hatású nitrogén-monoxid fölszabadulását, ezáltal javul a szövetek vérellátása. Koszorúér betegek vizsgálatakor észlelték, hogy a sok flavonoidot tartalmazó, fekete tea bőséges iszogatása kiválóan tágítja a verőereket.
Francia doktorok két éve csaknem kétezer, 65 évesnél idősebb ember adatait közölték, akiket tíz év alatt négy alkalommal vizsgáltak. Részletesen fölmérték azt is, hogyan táplálkoznak. Kiderült, hogy azok, akik a legtöbb, olyan ételt-italt fogyasztották, amiben sok volt a flavonoid, szellemileg frissebbek maradtak, mint a többiek.
A kakaó, a fekete csokoládé flavonoidban gazdag táplálék. Farzaneh A. Sorond amerikai ideggyógyász és munkatársai az agyhoz futó erekben mérték a véráramlás sebességét, mértékét. A vizsgált személyek két hétig vagy flavonoid-dús csokoládét kaptak, vagy olyat, ami pontosan ugyanolyan színű és ízű volt, de flavonoidokat nem tartalmazott. Kétheti csokizás végén a hatás jól mérhető volt: a sok flavonoidot tartalmazó, fekete csokoládéval kezeltek agyi véráramlása fokozódott, míg az ugyanolyan megjelenésű, de flavonoid-mentes csemegének ilyen kedvező tulajdonságát nem észlelték. Nem véletlen, hogy az ígéretes eredmények alapján más kutatók is bekapcsolódtak ebbe a munkába.
Legutóbb Norvégiában Eha Nurk és munkatársai három, flavonoidban gazdag élelelmiszer hatását vizsgálták: tea, csokoládé, bor. Mind a zöld tea, mind a fekete tealevél bőségesen tartalmaz flavonoidokat, csak ezek jellege, aránya különbözik. A bennük lévő koffein mennyisége sem azonos és a koffeintartalom függ az elkészítés módjától is. A fekete csokoládében sok a flavonoid. Sajnos, a legtöbb kakaóporban ezek mennyisége kiszámíthatatlanul csökkenhet a holland eredetű kezelési módszer miatt, de itt a kutatók páciensei jó minőségű csokoládékat ettek-ittak. A norvég munkacsoport kétezernél több, 70-74 esztendős hölgyet és urat vizsgált: kikérdezték őket, hogyan táplálkoztak, mivel foglalkoztak, aztán emlékezőképességük, gondolkodási teljesítményük részletes vizsgálata következett. A harmadik, fontos flavonoid forrás a bor. A vizsgálati alanyok borfogyasztását is gondosan följegyezték. Végül matematikai értékelés történt, van-e összefüggés a tea, csokoládé és bor ivása, illetve az emlékezet, a gondolkodóképesség megtartása között.
A statisztika világosan mutatta, hogy azok az idősödő hölgyek és urak, akik egész életükben rendszeresen fogyasztottak teát, csokoládét, bort, a gondolkodást vizsgáló elmepróbák során sokkal jobban teljesítettek, mint azok, akik az előbbi élvezeti cikkek egyikével sem éltek. A legjobb eredménye azoknak volt, akik mindhárom flavonoid forrást rendszeresen igénybe vették: ittak teát, ittak és ettek fekete csokoládét és a bort sem vetették meg, de csak mértékletesen fogyasztották. A mértékletesség alatt az értendő, hogy a férfiak naponta legfeljebb két decit, a hölgyek egy deci bort vettek magukhoz.
Félreértések elkerülése végett: a doktorok nem azért intik a női nem tagjait, hogy csak felét igyák meg annak az alkoholmennyiségnek, amit a férfiaknak tanácsolnak, mert sajnálják tőlük a szeszt, hanem azért, mert a női szervezet kisebb mértékben, lassabban bontja az alkoholt, ezért a hölgyeknek már kisebb adag megárt!
A legjobb eredményt azoknál mérték, akik maximum napi egy deka csokit majszoltak el és legfeljebb egy deci bort ittak. A tea szempontjából viszont ilyen összefüggést nem találtak.

Dr. Matos Lajos (MTI-Press)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink