hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

OEP: csaknem harminc gyermek kaphatja meg hallást segítő készülékét

Néhány héten belül csaknem harminc beteg gyermek juthat hozzá a hallását segítő készülékhez - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Mint hangsúlyozták, a szülőknek, a rászoruló betegeknek nem kell fizetniük semmit, hiszen a hallást javító cochleáris implantátumok megvásárlását és a beültetéseket továbbra is az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozzák.

Az implantátumok beszerzésére új közbeszerzési eljárást írt ki az OEP, miután az előzőt május elején eredménytelennek nyilvánította, mert a forgalmazók által benyújtott ajánlatok összértéke meghaladta az Egészségbiztosítási Alapban rendelkezésre álló összeget. "Az nem járható út, hogy az OEP drágábban vásárolja meg a készüléket, mint más térségbeli országok" - indokolta korábban az OEP az új közbeszerzési eljárás meghirdetését.

Annak befejezéséig "az ellátás folyamatossága, a betegek és a szülők érdekében az OEP úgynevezett méltányossági eljárás keretében, soron kívül biztosítja az eszközöket a legsürgetőbb esetekben". Ennek köszönhetően kaphatja meg csaknem harminc gyermek heteken belül a hallását segítő készüléket.

Az OEP közlése szerint a négy szakmai centrum a várólisták alapján már megkezdte az egyeztetéseket a legsürgősebb beavatkozást igénylő betegek szüleivel. Az eszközök típusáról, a beültetés pontos időpontjáról a szakmai centrumok döntenek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink