2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kitekintő

Obama aláírta az egészségügyi módosító csomagot

Barack Obama kedden aláírta a történelmi jelentőségű – a betegbiztosítást több tízmillió amerikaira kiterjesztő – egészségügyi törvény módosító csomagját. Ez nagy előrelépés, fontos mérföldkő – hangsúlyozta az amerikai elnök az Észak-Virginiai Állami Egyetemen a ceremónia előtt mondott beszédében.
A módosító csomagot a Demokrata Párt egy ritka, az ellenzéki obstrukció megkerülését lehetővé tevő szavazási eljárással – az úgynevezett összehangolás eszközével – tudta elfogadtatni a szenátussal; a tervezet jóváhagyásához csak egyszerű többségre volt szükség.
 
A múlt heti szavazás 56–43-as eredménnyel zárult. Az Obama-féle átfogó egészségügyi reform körüli éles megosztottságot mutatta, hogy a tervezetet a republikánus szenátorok egyike sem támogatta, és három demokrata párti politikus is nemmel voksolt.
 
A tervezetet – miután annak szövege megváltozott, a házszabállyal való ütközés miatt törölni kellett belőle két cikkelyt – vissza kellett küldeni a képviselőházba, ahol még a szenátusi szavazás napján elfogadták 220–207 arányban.
 
Mivel az egészségügyi törvény úgy született meg, hogy a képviselőház a szenátus által karácsonykor elfogadott tervezetet hagyta jóvá, a demokraták ragaszkodtak bizonyos kiigazításhoz. Az ezt tartalmazó módosító csomagot írta alá kedden Obama.
 
A módosítások között szerepel a nagyobb központi támogatás a betegbiztosításokhoz és a szövetségi állami szintű segélyek növelése a szegények alapellátását biztosító Medicaid programhoz. A demokraták ugyancsak hozzácsapták az eredeti törvényhez az országos diákhitelek rendszerének jelentős átalakítását, a hitelprogramok további több milliárd dollár szövetségi támogatást fognak kapni.
 
A demokraták a fontos törvény és annak módosítása kapcsán – a demokraták csak így, két gyors egymás utáni lépcsőben tudták megoldani a kongresszusi jóváhagyást – azt hangoztatják: Obama teljesítette egyik legfőbb kampányígéretét. Ez arra vonatkozott, hogy átalakítja az egészségügyi rendszert, amelyben olyannyira elszaladtak a betegellátás és -biztosítás költségei, hogy sok amerikai már nem tudja őket fizetni.
 
A republikánus ellenzék viszont azt hangoztatja: mindent megtesz, hogy visszavonja a szerinte káros törvényt. Az egyik fő ellenérv szerint a költséges reform keretében az állam át akarja venni a gazdaság egyhatodát kitevő szféra irányítását. A republikánusok revánsot akarnak venni a novemberi választásokon, és reményeik szerint többséget szerezve lépéseket tehetnek majd a reform visszavonására.
 
Az egészségügyi reform elleni támadások másik terepe a bírósági rendszer: tucatnyi, republikánus vezetésű szövetségi állam jelezte, hogy megtámadja a törvényt. Érvük szerint alkotmányba ütközik, hogy kötelezővé teszik a polgárok számára biztosítás kötését.
 
Konzervatív kommentátorok Obama szemére vetik, hogy korábbi ígéretével szemben ellenzéki támogatás nélkül fogadtatta el reformelképzeléseit. Az elnök az NBC televíziónak adott keddi interjúban ezzel kapcsolatban kifejtette: azért volt kénytelen így dönteni, mert úgy érzékelte, hogy a republikánusok a választásokhoz közeledve elhatározták, mindent megtorpedóznak, ami tőle származik. A törvény sok olyan elemet tartalmaz, amelyet az ellenzék javasolt – tette hozzá.
 
Hofer László, MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink