hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Gyógyítás

Nyugtalan láb szindróma: új gyógyszeres kezelés

A rohamok és szorongás kezelésére széles körben alkalmazott gyógyszer, úgy tűnik, hatékonyan szünteti meg a nyugtalan láb szindrómát (RLS – Restless Leg Syndrome), és az érintettek végre kialhatják magukat – derült ki az Amerikai Neurológiai Akadémia 61. éves találkozóján Seattle-ben

Az RLS jellemzője a lábak nyugtalan mozgása, amelyet általában kellemetlen zsibbadás, bizsergés vagy égő érzet kísér; este és éjjel fokozódnak a tünetek, aktivitáskor pedig átmeneti enyhülés történik. A tünetek az életkor előre haladtával súlyosbodnak. A nyugtalan láb szindróma tízből egy embert érint.

A 12 hetes vizsgálatban 58 RLS-ben szenvedő ember vett részt. Közülük 30 fő kapott egy pregabalin nevű szert, a többiek pedig placebót.

A kutatók megfigyelték, hogy a pregabalint szedők kétharmadánál nem jelentkeztek az RLS tünetei a gyógyszerszedés ideje alatt. Akiknél pedig fennmaradtak a tünetek, azoknál a tünetek 66 százalékkal javultak a gyógyszer szedése következtében a placebót szedő csoporthoz képest, akiknél a tünetek 29 százalékkal rosszabbodtak.

A kutatás elején és végén alvásvizsgálatokat végeztek. Az alvás is javult a pregabalint szedők csoportjában: több időt töltöttek a lassú hullámú, más néven mély vagy III. stádiumú alvásban, és kevesebb ideig voltak a felületes alvás stádiumaiban, vagyis az I. vagy II. stádiumban a placebót szedőkhöz viszonyítva.

„Mivel az RLS tünetei éjszaka rosszabbodnak, a betegségben szenvedők nem alszanak megfelelően.” – közölte dr. Diego Garcia-Borreguero, a madridi Alváskutató Intézet igazgatója. „Ugyanakkor vizsgálataink kimutatták, hogy a pregabalin segítségével az emberek hosszabb ideig vannak a mély alvás stádiumában. A gyógyszert jól tolerálták, ezért a szer ígéretes alternatívája lehet a jelenlegi gyógymódoknak, mivel olyan jó hatást gyakorol az alvás minőségére.”

A pregabalint többek között az epilepszia, idegi fájdalom, generalizált szorongás és a fibromyalgia kezelésére használják.

Dr.Info

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés