hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Nyomkövető egészségügyi applikációk

Tíz egészségügyi alkalmazásból kilenc adatokat gyűjt a felhasználókról, és követi is azok tevékenységét – erre jutottak a hvg.hu szerint az ausztrál Macquarie Egyetem kutatói.

British Medical Journal hasábjain közzétett kutatási eredmény szerint a szakemberek több mint 20 ezer, a Google Play áruházában megtalálható app elemzését végezték el. A globális kutatásból kiderül, hogy ezek között olyan is akad, amelyik érzékeny egészségügyi információk megosztását kéri a felhasználóktól.

A felmérés során azt találták, hogy az alkalmazások jelentős többsége, mintegy 88 százaléka használ olyan nyomkövetőket, amivel nem csak az alkalmazásban folytatott tevékenységet tudja figyelemmel kísérni.

Ami ennél is megdöbbentőbb: "az alkalmazások 28 százaléka semmilyen adatvédemi nyilatkozatot nem adott be a Google-nek arról, hogy milyen információkat gyűjt a felhasználókról.

A kutatók szerint az appok kétharmada gyűjthet a reklámok megjelenítéséhez szükséges azonosítókat és sütiket, egyharmaduk gyűjtheti be a felhasználók e-mail címét, negyede pedig azt is meg tudja mondani, hogy melyik adótoronyhoz csatlakozik a felhasználó, ha mobilinternetet használ. Fontos ugyanakkor, hogy a megvizsgált több mint 20 ezer alkalmazás csupán 4 százaléka továbbította valamilyen harmadik fél számára a begyűjtött adatokat –  írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!