hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Nyolc nap, 560 ezer koronavírus ellen beadott vakcina

Rendkívül sikeresnek nevezte a januári oltási akciót a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

György István, aki az országos oltási munkacsoport vezetője is, a közmédiának nyilatkozva közölte: csak abban a nyolc napban, amikor a háziorvosok is immunizáltak a központi oltóhelyekkel együtt, 560 ezer koronavírus elleni vakcinát adtak be az embereknek. Összesen több mint 720 ezerszer oltottak januárban és az akcióban minden héten sokkal többen kérték a vakcinát, mint a "normál", időpontfoglalásos rendszerben.

A januári sikerre tekintettel, az operatív törzs javaslatára a kormány úgy döntött, hogy februárban is tartanak oltási akciónapokat. Első, második, harmadik, sőt negyedik oltásokat is adnak. Januárban elsőt 100 ezren kaptak.

Az omikron variáns rendkívüli fertőzőképessége miatt arra biztatta az embereket, hogy kérjék a vakcinát.

Emlékeztetett rá: a harmadik oltást a második után hat hónapon belül fel kell venni, hogy érvényes maradjon a védettségi igazolvány, amely február 15-től oltási igazolvánnyá "változik". Az irattal semmi teendő nincs, annak állapotát a QR-kóddal lehet ellenőrizni. Az államtitkár úgy vélekedett, hogy a körülmények, a magas fertőzésszám miatt megmarad majd az érdeklődés az oltási akciónapok iránt.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője az oltási akcióról nyilatkozik a közmédiának a Miniszterelnökségen. MTI/Koszticsák Szilárd
György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője az oltási akcióról nyilatkozik a közmédiának a Miniszterelnökségen. MTI/Koszticsák Szilárd

Februárban a központi oltóhelyeken csütörtökönként és péntekenként délután 2 órától 6-ig, szombatonként délelőtt 10-től délután 6-ig zajlik az akció - közölte György István. A helyszínekről a koronavirus.gov.hu oldalon lehet tájékozódni. A háziorvosoktól most nem kérik külön, hogy oltsanak hétvégén, ők csupán a rendelési idejükben fognak így tenni. Megjegyezte: az akción túl minden nap lehet kérni vakcinát, az időpontfoglaló folyamatosan működik.

Már több mint 80 ezer 5-11 éves gyermek is kapott oltást. Ezt nagyon lényegesnek nevezte az államtitkár a populáció szempontjából. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az 5-11 éveseknek kötelező időpontot foglalni.

A negyedik oltást elsősorban az időseknek és a krónikus betegségekben szenvedőknek javasolják. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közzétett egy listát arról, hogy mely betegségcsoportok esetén ajánlja kifejezetten. Javasolják továbbá a negyedik oltást mindenkinek, aki már több mint négy-hat hónapja vette fel a harmadikat.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink