hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Nyitnak egy nagy panaszfalat

A tárca tréningeket tart a kórházaknak és egy interaktív térképet is indít, amin a felhasználók nyílegyenesen megírhatják panaszaikat a betegjogi központnak – mondta Szócska Miklós az Indexnek.

A lap a János kórház ügyében született vizsgálati eredmény nyilvánosságra hozása után készített interjút az egészségügyi államtitkárral, ebből idézzük a következményekről szóló részt:

- Hogyan akarják a betegközpontú hozzáállást országosan elterjeszteni?

- Kísérleti jelleggel már most is tartott a betegjogi központ néhány tréninget kórházvezetőknek, ahol éppen a János-kórház ügyet vették alapul. Ahogy láttuk, a kórházak is igénylik, hogy ezeket az ismereteket felélesszük és gazdagítsuk. Egy pályázatot is kiírtunk kreatív dizájnötletekre, amelyekkel javítani lehet a beteg tájékozódását a kórházakban.

- Ha már az Indexen megjelent János-kórház-ügy tananyag lett, mondja el, mit szemléltetnek rajta?

- Nagyon tanulságos minden kórháznak, ami itt történt. A kórházaknak azt kell látniuk, hogy a webkettő korszakában bármilyen banális helyzet miatt egyik pillanatról a másikra fókuszba kerülhetnek - persze negatív éllel. Itt is azt történt, hogy egy vitatott eset után özönleni kezdtek a levelek az Indexhez és mindenkiből áradt a panasz. Egy ostoba hiba egy pillanat alatt felül tudott írni ezernyi fáradozást: azt, hogy a János kórházban egy nővér tisztába teszi a magatehetetlen embert, hogy a másik 20. órája ül a monitor előtt a második ügyeletében, hogy a harmadik épp egy combnyaktörést kezel az éjszaka közepén. Ha egy kórház az ilyen hibákat nem tudja megelőzni, onnantól csak válságkommunikál, és azt kell bizonygatnia, de "mi egyébként egy jó kórház vagyunk". Hamarosan elindítunk egy webkettes alkalmazást: egy térképen az összes egészségügyi ellátóhelyet feltüntetjük a nyitvatartási időkkel és a főbb információkkal együtt. A betegek ezt kommentelhetik.

- Megírhatják, hogy emberek, erre a rendelésre senki sem menjen el, mert ott kiabálnak a beteggel?

- Mindenki megírhatja tapasztalatát, javaslatait, de ezek nem lesznek nyilvánosak. Ezeket csak a betegjogi központ fogja látni - olvasható az index.hu-n.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink