hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.

„Nyilvánossá kell tenni, melyik orvos, milyen eredménnyel dolgozik”

Elég a szoftkorrupt rendszerből – címmel közöl interjút a Világgazdaság Dénes Tamással, a  Magyar Rezidens Szövetség elnökével.

Az interjúban kitérnek a mostanság nagyon gyakran emlegetett pénzbevonási lehetőségre, a külön díjért történő orvosválasztásra. Erről Dénes Tamás így beszél:

„A legjobb az lenne, ha felállna egy szakértői csoport, aki kidolgozna több verziót, ezt megvitatnánk a szakmával, és a legjobba(ka)t modelleznénk. De a lényeg az, hogy olyan rendszert alakítsunk ki, a befizetett járulék fejében mindenkinek biztosítsuk a gyógyulást, ám aki extra szolgáltatást szeretne, az legálisan meg tudja venni. Annak például, akinek nem felel meg az a kórház, illetve orvos, ahová tartozik, fizethessen jogszerűen meghatározott összeget azért, hogy az operálja, akiben megbízik. A valódi saját orvosválasztáshoz átláthatóvá kell tenni az intézmények működését, nyilvánossá tenni olyan mutatókat, amelyek a betegek számára is eligazodást jelentenek arról, melyik intézményben, melyik orvos, milyen hatékonysággal, eredményességgel dolgozik. A betegek most azért sem bíznak meg az egészségügyi rendszerben, mert nem látják, hogyan működik. Tulajdonképpen nem másról van szó, mint azoknak a pénzeknek a kifehérítéséről, amelyek most szürkén kerülnek az egészségügybe, de fontos hangsúlyozni, hogy nem a hálapénz legalizálásáról van szó. A központi források növelésével és például a saját orvosválasztással már megteremthetnénk egy kiszámítható orvosi életpálya alapját. Világosan kell látni, hogy Magyarországnak nem a gazdasági teljesítőképességéhez mérten, hanem a fölött kell megfizetnie az orvosokat, ha nem akarjuk, hogy néhány év múlva ne legyen, aki ellássa a betegeket” – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink