hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Nyilvánosak és törvényesek a közbeszerzések

A tavalyi évben az ÁEEK-hez 75 intézmény nyújtott be 474 közbeszerzési eljárást vizsgálatra, közel 80 milliárd forint értékben.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a központosított országos, valamint a fenntartása alatt álló intézményi közbeszerzések felügyeletéért felelős, az általa lefolytatott beszerzések nyilvánosan elérhető honlapján, a kórházak által lefolytatott közbeszerzések dokumentációja az intézmények saját honlapján tekinthető meg – áll az egészségügyért felelős államtitkárság közleményében, amelyben Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálnak. Az országgyűlési képviselő az Emmi székhelye előtt emlékeztetett arra, hogy tavaly novemberben öt nap után találtak meg egy holttestet a Jahn Ferenc kórház egyik mosdójában, majd a belső vizsgálatok mindent rendben találtak. Az MSZP ezután kereste meg kérdéseivel az ÁEEK-t és a kórházat, a válaszokból kiderült, hogy az ÁEEK azt sem nem tudja, kivel milyen szerződést kötnek a kórházak.

Az ÁEEK mint fenntartó a kórházak által benyújtott, dokumentációval és gazdaságossági számítással alátámasztott közbeszerzési tervet hagyja jóvá – folytatódik az államtitkárság közleménye. Ennek alapján a kórház, mint önálló gazdasági egység hajtja végre a közbeszerzést. A kórházakban megkötött szerződéseket az adott intézmény önállóan kezeli, és annak lejártakor gondoskodik az újabb közbeszerzés – előbb alkalmazott módon történő – szervezéséről. A tavalyi évben az ÁEEK-hez összesen 75 intézmény nyújtott be összesen 474 közbeszerzési eljárást vizsgálatra. Ezeknek az eljárásoknak az értéke 78.907 milliárd forint volt. Az egyedi eljárások ellenőrzésének az átlag időtartalma 32 munkanap volt a tavalyi évben, január 1-jétől az eljárási idő maximum 25 napra csökken. Az ÁEEK fenntartása alá eső intézmények közül, 33 intézmény nem nyújtott be közbeszerzési eljárást ellenőrzésre. Az ÁEEK az összes eljárást tekintve a jogszabályoknak megfelelően járt el. A közleményben felhívják a figyelmet arra is, hogy a szocialisták sajtótájékoztatójukon valótlan állításokat fogalmaztak meg az ÁEEK működésével kapcsolatban.

A rendszerváltás óta a legnagyobb, több mint 500 milliárd forintos fejlesztés volt az elmúlt években az egészségügyben, amelynek keretében országszerte újultak meg a kórházak, rendelők. Több mint 104 milliárd forint új gépek, eszközök vásárlását szolgálta. Tavaly a kormány több évre szóló béremelési programot indított el az egészségügyi dolgozóknak, amelynek első lépéseként 2016. szeptembertől a szakdolgozók átlagosan 26,5 százalékos, míg a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek 107 ezer forintos béremelésben részesültek. A béremelés idén tovább folytatódik.

A kormány a 2016-os év végével újabb adósságtól szabadította meg a kórházakat, hogy stabil pénzügyi helyzettel működhessenek és a betegellátás fejlesztésére koncentrálhassanak, 70 milliárd forintot kaptak lejárt adósságaik kifizetésére és fejlesztésekre.

hirdetés

Könyveink