hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Nyílt pályázatot írtak ki az országos intézményekre

Nincsenek előzetes döntések, az állami egészségügyi intézmények vezetői posztjára kiírt pályáztatás nyílt, várják a szakmai jelentkezőket - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatón. Az államtitkár hangsúlyozta, a szaktárcának az az érdeke, hogy a legjobb szakmai program valósuljon meg.

Szócska Miklós kedden az állami fenntartású egészségügyi és háttérintézmények vezetőivel egyeztetett egyebek között a múlt héten kiírt pályázatokról. A jogszabályváltozásból adódó helyzet miatt döntöttek az általános tisztújítás mellett, más konkrét oka ennek nem volt - közölte az államtitkár.

A nemzeti erőforrás minisztere a múlt héten mintegy húsz egészségügyi intézet csaknem harminc vezetői posztjára írt ki pályázatot. Az Egészségügyi Közlöny legfrissebb számában a nemzeti erőforrás minisztere pályázatot írt ki egyebek mellett az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, az Országos Sportegészségügyi Intézet, az Országos Vérellátó Szolgálat, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet, s az Állami Szívkórház Balatonfüred főigazgatói tisztségének betöltésére. A kiírásban szerepel a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet, az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet, továbbá az Országos Vérellátó Szolgálat vezetői posztja is.

A pályázati határidő minden esetben a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ internetes oldalán való megjelenést követő 30. nap, a pályázatokat 60 napon belül elbírálják. Az állások az elbírálást követően azonnal betölthetők.

A Népszabadság által megkérdezett érintettek közül többen is azt állították, csak a közlönyből tudták meg, hogy a jövőben nagy valószínűséggel nem számítanak a munkájukra.

Szócska Miklós hétfőn azt mondta, több érintettet telefonon előre tájékoztatott a tervezett intézkedésekről, akiket nem tudott elérni, azoktól elnézést kér.

Az államtitkár keddi tájékoztatóján ismét elnézést kért azoktól a vezetőktől, akiket nem tájékoztatott előre. Elmondta, azokat, akik szerepeltek a mobiltelefonja névjegyzékében, megpróbálta elérni még a közlöny megjelenése előtt.

Az egyeztetésen az államtitkár beszámolója szerint szó volt az intézmények szakmai programjáról is, a vezetőket az aktuális problémákról kérdezte.

Általános gondként említette, hogy jelenleg tizenegy országos gyógyintézményben nyolcféle klinikai információs rendszer működik.

Arra az újságírói kérdésre reagálva, hogy a GFK és a Tárki Társadalomkutatási Intézet legfrissebb közös felmérése szerint négy év alatt megnégyszereződött azok száma, akik egészségügyi problémáikkal magánorvoshoz fordulnak, az államtitkár tragikusnak nevezte ezt a helyzetet. Kifejtette továbbá: az, hogy az emberek fizetni kényszerülnek az ellátásért, annak a "tudatos rendszerromboló munkának a következménye, amelyet a Molnár-féle egészségpolitika jelentett".

Szócska Miklós azt is elmondta, hogy a január végén kezdődött országjárása lezárása után felkeresi az állami egészségügyi intézményeket, hogy átbeszéljék a helyi problémákat. Az intézmények látogatása során biztosan megfogalmazódnak olyan szempontok, amelyek megerősítik a szakmai vezetést, de "tudom, hogy lesz olyan intézmény, ahol magyarázatot várok bizonyos problémákra" - jelentette ki az államtitkár.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink