hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Novemberben jöhet a kórházkonszolidáció

Még novemberben megkaphatják a konszolidációs csomagot az egészségügyi intézmények – értesült a Népszava.

A lap úgy tudja: az intézmények közötti pénzosztás elveit a jövő héten ismerteti a főigazgatókkal Ónodi-Szűcs Zoltán. Az egészségügyért felelős államtitkár már korábban egyértelművé tette: ezúttal elmarad az automatikus, szolgai pénzosztás. Az eladósodás mértéke ugyanis csak az egyik szempont lehet, amellett megnézik azt is, ki, mit tett az elmúlt évben a gazdálkodása stabilizálásért. Így elvben olyan intézményeknek is juthat a konszolidációs milliárdokból, amelyeknek nincs is adósságuk. A Magyar Államkincstár adatai szerint szeptember végén 39,4 milliárd forinttal tartozott az egészségügy a beszállítóinak.

Egyelőre a szakdolgozók novemberi átlagos 12 százaléka, s az orvosok 100 ezer forintos bértöbblete december elején még a gyógyítás költségeitől elkülönítve érkezik majd meg az intézményekbe. Ez alaposan megnehezíti az állam által finanszírozott magánszolgáltatók sorsát, mert így nekik béremelésre egyetlen fillér sem jut. Így hiába látnak el közfeladatot, saját dolgozóik bértöbbletét maguknak kell előteremteniük.

A Népszava információ szerint az államtitkárság már a januári finanszírozásba beletenné a béremelés fedezetét, így a mostani átlagos esetért járó 180 ezer forint körülbelül 200 ezer forintra emelkedhet.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink