hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Növekvő elbocsátások a gyógyszeriparban, marketingesekkel az élen

Sok, eddig nagy hasznot hozó gyógyszer szabadalma a közeljövőben lejár. Az ebből következő gyógyszeripari elbocsátáshullám a marketing részlegeket fogja leginkább érinteni.

Damien Conover, a Morningstar elemzője szerint ideje a gyógyszeripar marketingeseinek "meghúzni magukat". Conover az úgynevezett "patent cliff’ jelenségre hivatkozott, ami tulajdonképpen arra utal, hogy sok, eddig nagy hasznot hozó gyógyszer szabadalma a közeljövőben lejár. Az ebből következő gyógyszeripari elbocsátáshullám a marketing részlegeket fogja leginkább érinteni Conover szerint.

Nem sok jóval kecsegtet a jövő

Az utóbbi évekre eddig is jellemző tendencia volt a nagy elbocsátási szám: ebben az évben 45 ezer elbocsátás történt az iparágban. Az elemző szerint további leépítések várhatóak, akár 2 százalékkal is meghaladva az eddigi számokat.A patent cliff közeledtével az átrendezős egyre jobban kirajzolódik majd az elbocsátások miatt. Az értékesítés, az általános igazgatási és adminisztratív területeket fogja leginkább sújtani a jelenség.

A leginkább nyilvánvaló áldozatok a rendkívül népszerű, de nemsokára lejáró szabadalmú gyógyszerek értékesítésével foglalkozó emberek lesznek. Itt megemlíthetjük a Pfizer koleszteringyógyszerét, a Lipitort, vagy a Sanofi-Aventis és a Bristol Myers Squibb véralvadásgátlóját, a Plavix-ot. A Pfizer azt nyilatkozta, az elbocsátások száma már most meghaladja a tervezett mértéket, bár az nem derült ki, hogy a vállalat mely egységeit érintették leginkább a leépítések.

A gyógyszeriparban számítani kell a generikumok versenyére az eddig nagyágyúkkal szemben. Ezek piaci beáramlása nagymértékben felgyorsult napjainkban. „A penetráció aránya sokkal nagyobb arányú a generikumok terén, mint amit előre elképzelhetőnek tartottunk” – fogalmazta meg gondolatait Barbara Ryan, a Deutsch Bank munkatársa. A generikumok előretörésének természetesen az originális nagy márkák látják majd leginkább kárát.

Hunyadi Edit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline-Pharma-klub)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés