hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Januártól illetékmentesek lesznek a csokkal vásárolt ingatlanok

Novák: A kormány továbbra is segíti a meddőséggel küzdő párokat

Januártól illetékmentesek a csokkal vásárolt ingatlanok. A magyar kormány, amiben csak tud, segít a meddőségi problémával küzdő pároknak, szögezte le a Facebook-oldalára feltöltött videóban a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Januártól illetékmentesek a csokkal vásárolt ingatlanok.

Novák Katalin azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy – mint mondta  "ismét fellángoltak az indulatok a lombikbébiprogram körül".

Emlékeztetett: támogatják a lombikbeavatkozásokat, és ezért is emelték duplájára a rendelkezésre álló forrásokat. A cél, hogy minden vágyott, tervezett gyermek megszülethessen Magyarországon hangoztatta a miniszter, hozzátéve: a meddősségi problémával küzdő párok "a jövőben is a számíthatnak ránk".

A bejelentést megelőzően a Magyar Hírlapnak adott interjúban Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) újraválasztott elnöke egyebek között azt mondta: "Elindult ugyan egy változás, de virágzik a számomra még mindig nagyon fájdalmas lombikprogram. Ezt teljesen ki kéne iktatni a gyakorlatból, súlyos bűnöket követünk el vele! Az emberi élet továbbadása nem technológia kérdése, hanem két ember, egy férfi és egy nő szeretetkapcsolatát feltételezi, nagyon komoly lelki vonatkozásokkal a háttérben. Vannak a keresztény hit alapján is támogatható gyakorlatok, amelyek bizonyítottan hatékonyak – és nem jár velük a megfogant életek elpusztítása, mint a lombikprogrammal."

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program és a családvédelmi akcióterv újabb részleteiről tartott sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökség Szalay utcai épületében 2020. október 19-én (MTI/Bruzák Noémi)
Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program és a családvédelmi akcióterv újabb részleteiről tartott sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökség Szalay utcai épületében 2020. október 19-én (MTI/Bruzák Noémi)

Januártól teljes illetékmentességet biztosít a kormány azoknak, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak új vagy használt ingatlant közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. Novák Katalin azt mondta, hogy ez egy 50 millió forintos ingatlan esetében 2 millió forint megtakarítást jelent, a családok így az áfacsökkentéssel és az áfamentességgel együtt 15,5 millió forintot spórolhatnak meg.

Az illetéket nem utólag kapják vissza a vásárlók, hanem egyáltalán nem kell megfizetniük. Mivel a csokot egyedülálló szülők is igényelhetik, a lehetőség rájuk is érvényes. A miniszter arra a kérdésre, hogy mennyi forrást biztosít a kormány erre, azt felelte: a program felülről nyitott, annyi pénzt nyújtanak, amennyire igény lesz.

Novák Katalin az otthonfelújítási programot érintő kérdésekkel kapcsolatban elmondta: januártól a legalább egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig. A támogatás a gyermek 18 éves koráig biztosan igényelhető, de a gyermekek otthongondozási díjára jogosultak életkori határ nélkül is élhetnek a lehetőséggel. A cél az, hogy a visszaigényléseket lehetőleg teljes egészében online lehessen intézni, és minél rövidebb idő alatt lehessen megvalósítani.

A program a nagy népszerűség miatt munkahelyeket is teremthet, előreláthatóan várni kell majd a jó szakemberekre, de emiatt senki nem esik el a támogatásról emelte ki a miniszter. Szintén kérdésre válaszolva tudatta: az otthonteremtési program egy elemmel még biztosan bővül.

(forrás: MTI, Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink