hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A magyarok kétharmada túlsúlyos

Összességében tartják a testsúlyukat a magyarok, de nem sikerült lefogyni a karanténtúlsúlyt, tovább nőtt az elhízás: a felnőtt lakosság több mint kétharmada túlsúlyos. Nem véletlen, hogy idén minden ötödik ember tett újévi fogadalmat, hogy megszabadul a felesleges kilóktól – derül ki a PeakShop.hu reprezentatív kutatásából.

A nők átlagos testsúlya 72,7 kilogrammról 71,5 kilóra csökkent, azaz átlagosan 1,2 kilót sikerült fogyni a júliusban mért adatokhoz képest. A javuló adatokat beárnyékolja, hogy még mindig nem sikerült leadni a karantén időszaka alatt felszedett kilókat. A korábbi adatokból kiderült, hogy a karantén alatt a nők átlagosan 3,6 kilót híztak.

Amit a nők leadtak, a férfiak felszedték. A férfiak átlagos testsúlya idén januárban 89,7 kilogramm volt, 1,4 kilóval több, mint fél évvel korábban. Ez különösen annak tükrében sokkoló, hogy a karantén időszaka alatt felszedett plusz 3 kilóra rakódott rá ez a súlyfelesleg.

Magyarország kétharmada túlsúlyos

Aggasztó, hogy a teljes felnőtt lakosság 64 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, két százalékponttal több, mint 2021 júliusában, és négy százalékponttal több, mint 2019-ben! Mindez különösen nyugtalanító annak tükrében, hogy a túlsúly jelentős kockázati tényező a koronavírusos betegeknél1 – mondta Mező Mónika étrendkiegészítő-szakértő, a kutatást végző PeakShop.hu vezetője.

A nők körében kevésbé, 1,3 százalékponttal nőtt az elhízottak és a túlsúlyosak aránya. Az adatokból kitűnik, hogy az elhízottak aránya némileg csökkent, a túlsúlyosaké nőtt, az átlagos és sovány testalkatúaké nem változott lényegesen. Ebből arra lehet következtetni, hogy a fogyás az elhízottak körében volt nagyobb arányú.

A férfiak körében 2,5 százalékponttal nőtt az elhízottak és a túlsúlyosak aránya. Megdöbbentő mértékű a férfiak elhízása: 28 százalékról 36 százalékra emelkedett az elhízottak aránya, míg a túlsúlyosaké 39-ről 34 százalékra csökkent. A normál testalkatúak aránya kismértékben csökkent, a soványak aránya pedig nem változott. Ebből az következik, hogy a férfiak elhíztak.

Meglepetésre a fiatalok körében a legjelentősebb a súlygyarapodás. A fiatal, 18–39 éves nők körében jóval kevésbé, 16,6 százalékról 18,3 százalékra nőtt az elhízottak aránya, a túlsúlyosaké pedig 21 százalékról 28 százalékra emelkedett.

A fiatal, 18–39 éves férfiak körében több mint kétszeresére, 13 százalékról 28 százalékra nőtt az elhízás az elmúlt fél évben! Ez olyan mértékű súlynövekedés, hogy a fiatal férfiak átlagos testtömegindexe 25-től 27-re emelkedett, ami azt jelenti, hogy a fiatal férfiak túlsúlyosak. De ennél is beszédesebb, hogy amíg a fiatal nők átlagos testsúlya egy kilóval nőtt, addig a fiatal férfiak 3,3 kilóval nehezebbek.

Látványosan csökkent az időskori elhízás

A 60 évfelettiek körében számottevően csökkent mind a túlsúly, mint pedig az elhízás aránya 2021. július és 2022. január között. Az elhízás 35 százalékról 32 százalékra, míg a túlsúly 44 százalékról 39 százalékra csökkent. Ugyanakkor jelentősen, 21 százalékról 29 százalékra nőtt a normál és sovány testalkatúak együttes aránya.

*

A felnőttek közel ötöde, 19 százaléka fogadta meg újévkor, hogy lefogy idén. Az újévi fogadalmat tevők több mint kétharmada, 65 százaléka nő. Közülük is a fiatalok voltak a legtöbben: a fiatal nők 31 százaléka tett fogyási fogadalmat újévkor.

A férfiakat – úgy tűnik – nem zavarja egy „kis” túlsúly, mert több mint kétszer annyi elhízott férfi (24 százalék) tesz újévi fogadalmat, mint túlsúlyos (10 százalék). Sokatmondó ugyanakkor a mozgási és táplálkozási szokások, valamint az újévi fogadalom közötti összefüggés: minél kevesebbet mozog valaki, annál inkább fogadkozik, hogy lefogy idén.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink