hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Nőtt az Egészségbiztosítási Alap hiánya

Az Egészségbiztosítási Alap január-májusi hiánya 43,4 milliárd forint volt, 13,2 milliárddal több az időarányosan tervezett 30,4 milliárdnál – derült ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapján közzétett adatokból.

Az első öt hónapban az időarányosan tervezetthez képest 13 milliárd forinttal nagyobb hiány  a kiadásoknak a bevételek növekedését meghaladó  emelkedéséből adódott.
Az Egészségbiztosítási Alap első öt havi bevétele 587 milliárd forintot tett ki, többet, mint az erre az időszakra tervezett 573,6 milliárd forint. Ezzel szemben a kiadás 630,5 milliárd forint volt a tervezett 604 milliárd forinttal szemben az év első öt hónapjában.

A bevételeknek az időarányost 13,5 milliárddal meghaladó növekedéséhez 7,8 milliárd forinttal járult hozzá a járulékbevételek, 12,4 milliárddal pedig  a gyógyszergyártói  és forgalmazói befizetések időarányos többlete. A 22 milliárd forintra tervezett egészségügyi finanszírozás-váltással vagyis a háromról két hónapra történő átállással kapcsolatos bevételekből viszont még egy fillér sem nem jutott el a pénztárhoz, ennek öthavi időarányos része miatt 9,1 milliárd forint hiányzott, ami egyszersmind a hiánytúllépés jelentős részét magyarázza.

A kiadások közül 33,1 milliárd forinttal túllépte a keretet és 348,9 milliárd forintra emelkedett az első öt hónapban a gyógyító-megelőző ellátásokra fordított összeg.  Ebből a szakellátásra fordított 255 milliárd forint egymaga 27,7 milliárddal több az időarányosan előirányzottnál, amiből 17,6 milliárd az aktív fekvőbeteg szakellátás és 7,3 milliárd a krónikus fekvőbeteg szakellátás többletfinanszírozása. Az öthavi gyógyszertámogatások 137,7 milliárdja 12,7 milliárddal több az időarányosan tervezettnél. Ugyanakkor a pénzbeni ellátásokra 4,6 milliárd forinttal, ezen belül a táppénzre 5 milliárddal kevesebbet, 94,4 milliárd illetve 35,1 milliárd  forintot fordítottak az első öt hónapban.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink