hirdetés
hirdetés
2018. május. 26., szombat - Fülöp, Evelin.
hirdetés

Non-doktorok kompetenciaharc nélkül

Várhatóan öt specializációban indul emelt szintű ápoló képzés a Semmelweis Egyetemen, írja az intézmény honlapja.

hirdetés

Az ún. kiterjesztett hatáskörű szakdolgozói modell bevezetését teszi lehetővé az a jogszabály, mely alapján a négy egészségtudományi képzést végző egyetem mesterfokozatú ápolóképzést indíthat. A jogszabály alapján hat területen kezdődhet Ápoló MSc képzés: aneszteziológiai, geriátriai, közösségi, intenzív, perioperatív és sürgősségi szakápoló specializációban. Dr. Nagy Zoltán Zsolt, az ETK dékánja a semmelweis.hu-nak elmondta: a karon a tervek szerint az aneszteziológián kívül minden területen indítják a képzést. A másféléves, munka mellett végezhető képzés jövő februárban indul az ETK-n.

Nagyon fontos ugyanakkor a kompetenciák előzetes tisztázása, vagyis annak pontos meghatározása, hogy az egyes betegségekben meddig tarthat a kiterjesztett ápolói hatáskör. A szakmának ezt egységesen ki kell dolgoznia képzési formánként, mielőtt 2019 februárjában az első MSc ápolók végeznek – emelte ki a dékán. Hozzátette: fontos, hogy az orvos és az ápoló egymást segítve, kiegészítve, kölcsönös bizalommal végezze majd a betegellátást, és ne alakuljon ki kompetenciaharc – ehhez szükséges a pontos szabályozás.

A pécsi, debreceni és szegedi egyetemeken szeptemberben, míg az Egészségtudományi Karon keresztfélévben, 2018 februárjában indul a képzés. Addig szükség van még speciális jegyzetek, tankönyvek elkészítésére, és folyamatban van a képzési struktúra elkészítése is.

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Könyveink