hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Nőknél nem úgy hat a sztatin?

A "rossz" LDL-koleszterin szintjének leszorítása gyógyszerekkel jelentősen mérsékli a szívroham vagy a keringési elégtelenség gyakoriságát, ám egy új tanulmány szerint ezek a gyógyszerek nem olyan hatásosak a nők szívének, ereinek védelmére, mint a férfiakéra.

A sztatin gyógyszercsoport tagjai gátolják a májban annak az enzimnek a működését, amelyik az érelmeszesedés kifejlődésében alapvető szerepet játszó LDL-koleszterint termeli. Sok vizsgálat és betegségstatisztika bizonyította, hogy a sztatinkészítmények jelentősen csökkentik a szívinfarktus vagy az agyi katasztrófák kifejlődésének gyakoriságát.

A vezető sztatintabletta 2003-ban a világ legnagyobb tételben eladott gyógyszere lett. Az orvosi gyakorlatban világszerte alkalmazott gyógyítási irányelvek szerint minden olyan betegnek, aki szív- és érrendszeri betegségben szenved, feltétlenül adni kell valamelyik sztatinkészítményt. Ráadásul ezek a szerek igen biztonságosnak bizonyultak: mellékhatások ritkán fordultak elő és a készítmény váltásával a gondok megoldhatónak tűntek.

Most az Archives of Internal Medicine nagy tekintélyű folyóirat közölte José Gutierrez és munkacsoportja dolgozatát, amely azt jelezte, hogy a nőbeteg esetében a sztatinok egyértelműen kedvező hatása lényegesen mérsékeltebb, mint férfiaknál.
Az amerikai kutatók a manapság gyakran alkalmazott metaelemzés módszerével dolgoztak, amelynek lényege, hogy a szakirodalomból azoknak a cikkeknek az eredményeit, amelyek hasonló témával, hasonlóan foglalkoztak, összesített formában értékelik. Így nagy esetszámon nyert adatokat lehet összesíteni, amire egyébként a legnagyobb országokban sincs külön-külön lehetőség.

Gutierrez professzor és társai 11 vizsgálat 43.193 résztvevőjének eredményeit elemezte. Az alanyok valamennyien bizonyított módon szív- és érbetegségben szenvedtek és sztatinszereket kaptak. Adataik szerint a gyógyszer a nők halálozását és az agyi katasztrófa gyakoriságát nem csökkentette olyan mértékben, mint a férfiakét.

Több szakember máris vitatja ezt a következtetést. Hangsúlyozzák, hogy a vizsgáltak közül csak minden ötödik személy volt nő, a betegek különböző létszáma pedig torzíthatja az eredményt. A sztatinokat nőbetegeknek tehát ugyanúgy javasolt adni, mint a férfiaknak, vélik a szakemberek.

Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés