hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Dohányzásról leszoktató szer a Parkinson-kór megelőzésében

Körülbelül 60 éve ismert az a jelenség, hogy a dohányosok körében jóval alacsonyabb a Parkinson-kór előfordulása. A Texas A&M Egyetem kutatói ennek okát szerették volna felderíteni.

Mivel cigarettával igen bajos klinikai vizsgálatokat végezni, nem a nikotinnal, hanem egy dohányzásról leszoktató szer hatóanyagával, az igen hasonló szerkezetű citizinnel kezdték meg a vizsgálatokat.

Génmódosított egerekben a citizin hatásosnak bizonyult a Parkinson-kórhoz köthető tünetek és viselkedési mintázatok csökkentésében-enyhítésében, ám meglepetésre a hatás csak nőstényeknél jelentkezett.

A kutatók rájöttek, hogy ezért az ösztrogén a felelős, mivel jelentősen felerősíti a citizin protektív hatását. Ezért egyrészt olyan nem feminizáló hatású ösztrogén analógok keresését kezdték meg, amelyek együtt használhatók a citizinnel, másrészt molekuláris módszerekkel igyekeznek feltárni a kezelés pontos hatásmechanizmusát, ami a gyógyszer-engedélyeztetés elengedhetetlen feltétele, még akkor is, ha a hatásosságot már bizonyították.

Forrás: Sara M. Zarate et al, Cytisine is neuroprotective in female but not male 6‐hydroxydopamine lesioned parkinsonian mice and acts in combination with 17‐β‐estradiol to inhibit apoptotic endoplasmic reticulum stress in dopaminergic neurons, Journal of Neurochemistry (2020).

Forrás: 123RF Stock fotó-archív
Forrás: 123RF Stock fotó-archív

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink