2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Nő az emlékeztető oltás iránti érdeklődés Csehországban

Már több mint százmillió adag oltóanyagot adtak be Olaszországban, Moszkva járványügyi szakembereket küld Dél-Afrikába.

Csütörtök estére a beadott vakcina-adagok száma meghaladta a százmillió-nyolcvanháromezret Olaszországban. A valamivel kevesebb, mint hatvan milliós országban több mint 45,8 millióan vettek már fel két adag vakcinát, s ez a 12 év felettiek 84,8 százalékának felel meg.

A járványbiztos Paolo Francesco Figliuolo tábornok bejelentése szerint a következő egy hónapban további huszonöt millióan oltakozhatnak, legyen szó akár első adagról, vagy emlékeztető oltásról. A tábornok emlékeztetett rá, hogy december közepétől kötelezőnek számít az emlékeztető oltás az egészségügyben és az oktatásban dolgozók, valamint a rendfenntartók és a fegyveres erők tagjai számára. December 16-tól kezdődik az 5 és 11 év közötti gyermekek oltása, amely nem számít kötelezőnek.

A római egészségügyi minisztérium számításai szerint 6,1 millióan vannak azok, akik meggyőződésből továbbra is nemet mondanak az oltásra. Az utóbbi egy héten országosan huszonkét százalékkal emelkedett az azonosított új betegek száma, és tizenkét százalékkal a halottaké.

Jelenleg Friuli-Venezia Giulia és Trentino-Alto Adige régió tartozik úgynevezett sárga színű, vagyis magasabb járványfokozatba sorolt övezetbe. A kórházak Covid-19 osztályainak telítettségét tekintve a következő hetekben Trento térségében és további öt tartományban szigoríthatnak: Lazio, Liguria, Marche, Veneto és Calabria területén.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy a járványhullám tetőzése éppen karácsony idején várható. A római kormány még nem rendelkezett az ünnepeket érintő esetleges további szigorításokról.

December 6-tól kötelező a védettségi igazolás a tömegközlekedési eszközökön, miközben a vendéglátó helyekre, múzeumba, moziba, színházba, stadionba történő belépéshez oltottsági igazolás kell, amelyet nem lehet negatív teszttel kiváltani. Számos olasz városban ismét kötelező a szabadtéri maszkhasználat is.

Csökken az első oltás iránti érdeklődés Csehországban

Csökken az első oltás és emelkedik a harmadik, emlékeztető oltás iránti érdeklődés Csehországban, jelentette csütörtökön a cseh egészségügyi minisztérium. Míg november végén naponta 18-20 ezer személy vette fel az oltás első adagját, addig ezen a héten naponta alig nyolcezren. Ugyanakkor a harmadik, az emlékeztető adagot ezen a héten naponta átlagban 78 ezren adatták be maguknak. A központi statisztikákban összesített adatok szerint eddig az egész cseh lakosság 63,5 százaléka kapta meg a két oltási adagot. A felnőttek között az átoltottsági arány 71 százalék.

Felmérések azt jelzik, hogy az oltási kedvet nagymértékben befolyásolják a kormány intézkedései. Miután november elején megszűnt az ingyenes tesztelés és számos szolgáltatást csak a beoltottak vehetnek igénybe, jelentősen megnőtt az oltási kedv is. Az október eleji helyzethez viszonyítva a gyakorlatban kétszer annyian érdeklődnek az oltás iránt, mint korábban. Míg október elején napi átlagban 6100 oltási adagot adtak be az orvosok, egy hónappal később már napi 13 ezret.

Különösen nagy az igény az emlékeztető adagok iránt. Míg november első hetében naponta 28 ezren vették fel, addig az első decemberi héten ez a szám már túllépte a 70 ezret, ezen a héten pedig a 75 ezret.

A 10,7 millió lelket számláló Csehországban eddig 6,45 millió személy vette fel az oltás mindkét dózisát, s 1,37 millió pedig a harmadik adagot is megkapta. Egy friss felmérés szerint a két adagot felvevők 82 százaléka igényli az oltás harmadik dózisát is. Szeptemberben ez az arány 65 százalék volt.

A járvány mutatói az utóbbi napokban újra folyamatosan javulnak. A kórházakban 6500 koronavírusos beteget ápolnak, ötszázzal kevesebbet, mint szerdán. A súlyos állapotban lévő betegek száma 800 alá csökkent, a speciálisan covidos betegeknek fenntartott szabad ágyak száma pedig 1120-ra nőtt. A napi elhalálozások száma jelenleg 70-80 között mozog. A járvány tavaly márciusi kitörése óta a koronavírus szövődményeiben eddig 34 129 ember halt meg Csehországban.

Moszkva orvosokat és járványügyi szakembereket küld Dél-Afrikába

Orosz virológusokból, járványügyi szakemberekből, tudósokból és orvosokból álló csoport utazik hamarosan a Dél-afrikai Köztársaságba, közölte a Kreml sajtószolgálata. Erről Vlagyimir Putyin orosz és Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök állapodott meg. Az orosz szakemberek egy egészségügyi és járványügyi laboratóriumot, valamint egyéb orvosi felszerelést visznek magukkal Dél-Afrikába, ahonnan az új típusú koronavírus omikron változata elterjedt.

Az orosz operatív törzs szerint egyébként az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma csütörtökre 30 209-cel 9 925 806-ra emelkedett. Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 1181-en vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 286 004-re nőtt Oroszországban. A felépültek száma 35 794-gyel 8 637 861-re gyarapodott.

A lengyel szejm jóváhagyta a védőoltás mellékhatásainak kárpótlására létesítendő alap tervét

Jóváhagyta a lengyel szejm csütörtökön annak az alapnak a létrehozásáról szóló tervezetet, amelyből kárpótolnák a betegeket a SARS-CoV-2 elleni vakcinák, valamint bizonyos más védőoltások által esetleg kiváltott káros mellékhatásokért.

A most a szenátus elé kerülő törvénymódosító javaslat mellett a 460 fős alsóház túlnyomó többsége, 428 képviselő szavazott, csak heten adtak le ellenszavazatot, a többiek tartózkodtak, illetve nem voltak jelen. Az alap létrehozását a lengyel kormány tavaly decemberben helyezte kilátásba.

Az alsóház által most megszavazott jogszabály szerint a kárpótlást az alapból azok igényelhetnék majd, akik a tavaly decemberben megkezdett, koronavírus elleni oltások okozta káros mellékhatások következtében, illetve majd 2023 elejétől bizonyos más védőoltások miatt is legalább kéthetes kórházi kezelésre szorultak, illetve szorulni fognak.

A kárpótlás a rövidebb távú kórházi ápolást igénylő súlyos túlérzékenységi reakció, az úgynevezett anafilaxiás sokk esetén is igényelhető. A maximális megítélendő elégtétel 100 ezer zlotyt (7,9 millió forint) tenne ki. A kártérítést egyszerűsített, legfeljebb két hónapig tartó eljárásban lehetne igényelni a betegjogi ombudsmannál, aki a szakértőkből álló hattagú tanácsadói testülete javaslata alapján járna el.

A kompenzációs kérvényt a 200 zlotyt (15,8 ezer forint) érő, a jogosnak talált igény esetén visszatérítendő illeték fejében lehetne benyújtani. A befizetett illetékek az alap egyik forrását adnák, de hozzájárulnának az alaphoz az állammal a vakcinák szállításáról szerződést kötő gyógyszergyártó-, illetve gyógyszerszállító cégek is. Az alaphoz benyújtott kárpótlási igénytől függetlenül a betegek továbbra is bírósági úton érvényesíthetik jogaikat.

Waldemar Kraska lengyel egészségügyi miniszterhelyettes csütörtökön a lengyel közszolgálati rádiónak elmondta:  a Covid-19 ellen eddig Lengyelországban beadott 43 millió oltás után 16 ezer nemkívánatos reakciót regisztráltak, ezek 85,1 százaléka enyhének minősíthető.

A koronavírus elleni oltások miatt egyetlen haláleset sem történt, 33 esetben a halálozás "időben egybeesett a vakcina beadásával", mindazonáltal ezekben az esetekben sincs bizonyíték az oltás és a tragikus végkifejlett közötti közvetlen összefüggésre.

***

A világon 268 549 864 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 287 534 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 267 850 460 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 279 358 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink