hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Nincs veszélyben a betegszállítás Csongrád megyében

Március 7-i ülésén dönt a Betegszállítói Szakértői Bizottság arról, mely betegszállító cég veheti át Csongrád megyében a tevékenységét megszüntető és korábban ott szállító Maros-Sped Kft. helyét.

A Csongrád megye területén működő Maros-Sped Kft. február 16-án jelentette
be az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak (OTH), hogy a közfinanszírozott betegszállítói
tevékenységét 2012. március 1-től nem tudja vállalni, egyben kezdeményezte működési
engedélyének visszavonását. Ezzel együtt kérte az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) a finanszírozási szerződése megszüntetését is.

Hasonló helyzet korábban az ország több megyéjében is előfordult már, az átmeneti intézkedéseknek köszönhetően azonban a betegszállításban dolgozó szolgáltatók minden esetben meg tudták oldani feladatukat.

Az OEP által finanszírozott betegszállítói kapacitás kiesésekor rövid és hosszú távú
megoldással lehet rendezni a helyzetet – közölte szerkesztőségünkhöz küldött közös közleményében az OEP és az ÁNTSZ. Eszerint rövid távon az adott területen működő
egyéb betegszállító szolgáltatókat jelöli ki az ÁNTSZ átmenetileg. Ebben az esetben a cégek tartalék autóikkal látják el a tevékenységet. A hosszú távú megoldást új szolgáltatók új betegszállító autóinak befogadása jelenti. Ennek érdekében a Betegszállítói Szakértői Bizottság március 7-én áttekinti a beérkező pályázatokat, és meglátása szerint a kieső kapacitást legjobban pótolni képes szolgáltató befogadására tesz javaslatot a végső döntést meghozó szakminiszternek.

A biztonságos betegellátás megőrzése érdekében 2012. március 1-től visszavonásig, a Maros Sped Kft. területi ellátási kötelezettségébe tartozott települések betegszállítási feladatainak ellátására az OTH az alábbi szolgáltatókat jelölte ki és kötelezte:

  • Nemzetközi Üzem- és Körzet-egészségügyi Kft. 1 tartalék autó terhére,
  • EKITEP Kft. 1 tartalék autó terhére, GÓL-DIATRANS Egészségügyi
  • Kft. 1 tartalék autó terhére,
  • POLYMED ’97 Kft. aktív közfinanszírozott gépjárművei terhére.

Az OTH a kötelező határozatot 2012. február 21-én faxon és levélben is megküldte az érintetteknek, továbbá az OEP Területi Hivatalának és az OMSZ Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének. A kijelölt betegszállító szolgáltatóktól a határozattal szemben fellebbezés nem érkezett. Ezzel egyidőben az OTH tájékoztatta a Csongrád megyei fekvőbeteg ellátó intézményeket és a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Szegedi, Mórahalmi, valamint a Makói, Hódmezővásárhelyi Kistérségi Népegészségügyi Intézetét a betegszállítás ellátási terület változásáról. 

Az érintett ellátási terület: Szeged és Hódmezővásárhely városok egyes háziorvosi körzetei által határolt terület, valamint Algyő, Deszk, Kübekháza, Tiszasziget, Újszentiván települések.

A Maros Sped Kft. korábban 3 gépjárművel végezte a betegszállítást. A kiesés pótlására az OTH 4 gépjármű igénybevételéről rendelkezett átmeneti időre, amíg az új szolgáltató pályázatát elfogadják, a működési engedélyt kiadják, illetve a finanszírozási szerződést megkötik.

Hasonló helyzet az országban már több megyében jelentkezett, a betegszállításban részt vevő szolgáltatók számára a további járművek bevonása nem okozott különösen nagyobb gondot, hiszen a tartalék autókkal történő szállítási feladatokat az OEP finanszírozza.

A megszűnt szolgáltatók helyébe lépő betegszállítók részére az ÁNTSZ a működési engedélyezési eljárást rendszerint soron kívül lefolytatja, segítve ezzel is a zavartalan betegellátást.

Dr. Tanács Róbert, a Nemzetközi Üzem- és Körzet-egészségügyi Kft. Ügyvezetője, valamint az OBSZ Csongrád Megyei Irányító Szervet vezetője az OTH-nak 2012. február 23-án küldött e-mailt, melyben helyzetelemzést és a március 1-t követő helyzet rendezésére megoldási javaslatokat adott. Az OTH a levélben foglaltakkal kapcsolatban állásfoglalást kért az érintett megyei szakfőorvostól, aki a betegszállításra vonatkozó kijelölést támogatta, és javasolta a betegszállító szolgáltatókkal az egyeztetések lefolytatását a tárgyi és személyi feltételek hiánya miatt. Alátámasztotta a kapacitások aránytalanságára vonatkozó megállapításokat is.

Az OTH jelezte: szükségesnek látja a Csongrád megyei kapacitások és ellátási területek felülvizsgálatát, ezért kérte az ez irányú egyeztetések lefolytatását.

2012.02.27-én a betegszállítási helyzet zavartalan működése érdekében az OTH felkérte a Szegedi Tudományegyetem Klinikáját, szólítsa fel a járóbeteg szakrendeléseket, hogy lehetőség szerint soron kívül vegyék át a betegeket a betegszállító szervezetektől. 

A hivatalok ezúton is kérik a lakosság megértését a betegszállításban esetlegesen fennálló hosszabb várakozásért. 

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: ÁNTSZ)
hirdetés

Könyveink