hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Nincs változás eladósodásban

Az év első hónapjában a korábban megszokott nagyságrendben, vagyis kicsit több mint 3 milliárd forinttal nőtt a magyar kórházak adósságállománya, írja a Napi.hu.

Az adósságállomány a 2017 év végi konszolidációt követően 18,6 milliárd forintot tett ki januárban – derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) adataiból, amelyeket a Napi.hu böngészett át.

A 18,6 milliárd forintból 8,3 milliárd továbbra is 30 napon túli lejáratú, a fizetési határidő után több 60 nap elteltével pedig 4,5 milliárd forint vár kifizetésre, azaz a régóta húzódó tartozások újabb 1,3 milliárddal gyarapodtak.

Az adóslistán ráadásul több olyan kórház is van, amelyeknek a 60 napon túli lejáratú tartozásállományát sem sikerült lenullázni, közülük kettő – Péterfy Sándor utcai kórház és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kórház – maradék adóssága átlépte az egymilliárd forintot. Január elején e furcsaságra még könnyen adta magát a magyarázat, technikailag nem sikerült ennyi idő alatt átutalni a szükséges összegeket, a január végi adatok azonban nem jeleznek korrekciót, ugyanez a két kórház tovább görgeti maga előtt a 30 napnál régebbi (mintegy 900-700 milliós) adósságát is.

Igazából semmi meglepő nincs a január havi növekedésben, a tavalyi év azonos időszakában ugyanezzel a nagyságrenddel nőtt a lejárt tartozásállomány – kommentálta a MÁK friss adatait a lap kérdésére a beszállítókat képviselő Orvostechnikai Szövetség (OSz) főtitkára. Rásky László kifejtette, a finanszírozási struktúra változatlansága miatt 2018-ban ugyanazokra a tendenciákra számít, mint amelyek a korábbi éveket jellemezték. Álláspontja szerint amíg a jelenlegi finanszírozási rend nem változik, addig csak az jelenthet könnyebbséget, ha az év végi mellett év közben (július-augusztus környékén) is megvalósul egy 20-25 milliárd forintos részkonszolidáció.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés