2024. április. 19., péntek - Emma.

Nincs továbbképzési kötelezettség 75 év felett

Január elsejével megszűnt az idős egészségügyi dolgozók továbbképzési kötelezettsége, az úgynevezett licenc illetve kompetencia rendelet hatályon kívül helyezésére viszont már december végén sor került.

A január elsejei módosítás szerint a 75 éven felüli orvosokat és szakdolgozókat mentesítik a továbbképzési kötelezettség alól. A korábbi szabályok szerint a doktoroknak – függetlenül életkoruktól – mindaddig részt kellett venniük szakmai továbbképzéseken, amíg praktizáltak. A szakdolgozók esetében némileg megengedőbb volt a rendelet, ők akkor mentesültek ez alól, ha kevesebb, mint öt esztendő volt hátra az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig.

Az orvosok továbbképzési kötelezettségről szóló szakminisztériumi rendelet 1999 végén jelent meg, amit a későbbiekben kétszer is módosítottak, a lényegen azonban nem változtattak: az egészségügyi tevékenységet folytató orvosoknak, fogorvosoknak, gyógyszerészeknek és klinikai szakpszichológusoknak öt évenként – megismétlődő ciklusokban – kötelezően teljesítendő továbbképzést írtak elő, egyrészt a korábban megszerzett tudásuk szinten tartása, másrészt az új ismeretek megszerzésének elősegítése érdekében.

Ennek megfelelően tagolódtak az ötévente teljesítendő penzumok: az alapszakvizsgának megfelelő kötelező szinten tartó, kötelezően illetve szabadon választható akkreditált tanfolyamok. Adott képzési ciklusban összesen 250 kredit összegyűjtésének kötelezettségét írják elő, s ennek teljesítését a működési engedély meghosszabbításának feltételéül tették.

Ugyancsak a múlt esztendő utolsó napjaiban jelent meg az a minisztériumi rendelet, amely hatályon kívül helyezte a korábban nagy vitát kiváltó, szakdolgozókra és ápolókra vonatkozó lincenc és kompetencia rendeleteket. Mint arról annak idején a MedicalOnline is hírt adott, az érintettek azt kifogásolták, hogy az új szabályok értelmében önállóan nem adhatnak be intravénás injekciót, mint ahogy nem köthetnének be infúziót sem, a katéterek behelyezéséről már nem is szólva. A szaktárca most visszaállította a korábban érvényes, eredeti szabályokat, azzal a megjegyzéssel, hogy nem a licenc képzési forma megszüntetése a céljuk. Az ellátás biztonságát és a szakdolgozók érdekeit egyaránt szolgáló átmeneti rendelkezés lehetőséget teremt egy szakmai konszenzuson nyugvó, új rendszer létrehozására.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés