hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Nincs nagy területi különbség a vakcina felhasználásban

Több mint 950 ezer influenza elleni vakcinát használtak fel februárig az 1,3 millió ingyenes szezonális oltóaanyagból februárig – a többi között ez derül ki az Országos Epidemiológiai Központ szakmai hetilapja, az Epinfo legutóbbi összesítéséből.

 A megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveitől érkezett jelentések alapján 1 hónap alatt 150.000-rel nőtt azok száma, akik kaptak a 3 féle influenzavírus ellen védő oltásból.

Korábban nagy területi különbségek voltak az oltóanyag felhasználásában. Az Epinfo adatai szerint februárra ezek a különbségek mérséklődtek. A legtöbb vakcinát egyébként Fejér és Somogy megyében adták be, a rendelkezésre álló mennyiség több mint 90 százalékát. Sokan oltatták be magukat Komárom-Esztergom,Veszprém, Baranya és Zala megyében is, 80-89,9 százalékát használták fel az ingyenes 3 komponensű vakcinának. Budapesten és 8 megyében 70 százalék fölött használták fel az oltóanyagot. A legkevesebben Győr-Moson-Sopron, Békés és Bács-Kiskun megyékben kérték a térítésmentes vakcinát, de ezeken a területeken is a biztosított oltóanyag kétharmada elfogyott.

A 65 éves vagy annál idősebbek oltására használták fel a szezonális oltóanyag felét. Ez azt jelenti, hogy a 65 évesek több mint negyede, 28,6 százaléka kapott védőoltást.

Idén lehetett térítésmentesen kérni a tavalyi meghosszabbított szavatosságú, egy komponensú, H1N1 ellen védelmet nyújtó vakcinát is. Ebből egy hónap alatt másfélszeresére nőtt a beadott oltóanyag száma, februárig 65,5 ezer adag fogyott.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés