2024. április. 24., szerda - György.

Nincs kapcsolat a szívbetegség és a menopauza között

Egy új kutatás szerint bár a nőkben a korral emelkedik a szívbetegségek mortalitása, de ebben a menopauzának nincs szerepe. Ezt állítja dr. Dhananjay Vaidya, a Johns Hopkins munkatársa egy 50 évet átfogó mortalitási trend vizsgálat alapján, s ezzel kétségbe vonja azt az elterjedt vélekedést, hogy a premenopauzában a női hormonok védik meg a nőket a szívbetegségtől.

Három nagy USA-beli, angliai és wales-i születési kohorsz vizsgálata azt mutatta, hogy a menopauza táján nem emelkedik meg hirtelen a szívbetegség eredetű halálozás, hanem a kor előrehaladtával egyenletesen növekszik a nőkben.

A férfiakban más a mintázat: viszonylag fiatal felnőttkorban megugrik a szívbetegség mortalitása, majd közép- és időskorra elér egy platót – írják a szerzők a British Medical Journal online kiadásában megjelent közleményükben.

„Úgy véljük, hogy a szív és az artériák sejtjei éppen úgy lassan öregszenek a nőkben is, mint minden más szövet a szervezetben, és ezért nő a szívrohamok száma az életkor előrehaladásával. Az öregedés önmagában is kielégítő magyarázat, és a menopauzával járó hormonális változásoknak valószínűleg nincs ebben szerepe” – mondta dr. Vaidya.

Bár a tudósok régóta a menopauza előtt termelődő női hormonoknak tulajdonították azt a tényt, hogy a nőkben később kezd emelkedni a szívrohamok gyakorisága, mint a férfiakban, ezt a hiedelmet sem epidemiológiai, sem klinikai tanulmányok nem támasztják alá – hívják fel a figyelmet a szerzők közleményük bevezető részében.

Az, hogy a férfiakban fiatalabb korban kezdenek szaporodni az iszkémiás szívbetegség okozta halálok, azt is tükrözheti, hogy bennük a vaszkuláris javító mechanizmusok hamarabb mondják fel a szolgálatot, mint a nőkben – és ez a női hormonoktól teljesen független jelenség lehet. Ennek igazolására a szerzők három születési kohorsz adatait elemezték (1916 és 1945 közöttieket), megvizsgálva, hogy hogyan alakul az iszkémiás szívbetegség halálozása a kohorszok öregedésével.

Az életkor függvényében ábrázolva a nők iszkémiás szívbetegségből eredő mortalitásának logaritmusát, egyik kohorsz esetén sem mutatkozott kiugrás a menopauza táján, hanem minden életkorban egy állandó, 7,9 százalékos log-lineáris emelkedés látszott. A férfiak esetében a mortalitás 30,2 százalékos log-lineáris emelkedése kb. 45 éves korig tartott, s ezután az érték viszonylag stabil maradt (az emelkedés 5,2 százalékra csökkent) késő öregkorig.

Az adatok összhangban vannak a szerzők által javasolt biológiai magyarázattal, amely szerint a halálos szívrohamok a „reparációs rezerv” kimerülésének tudhatók be.
„Az, hogy a férfiakban fiatalabb korban kezd emelkedni a szívroham okozta halálok száma, sokkal inkább nemi különbségekkel magyarázható, és nem a menopauza okozta változásokkal” – írják a szerzők.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medpage Today, MedicalOnline)