hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Nincs járvány a Honvédkórházban

A járványügyi vizsgálatok megállapították, hogy nincs kimutatható MRSA fertőzés az újszülött osztályon – tudta meg a Magyar Nemzet.

A fertőzés jelenlétét azért vizsgálta a járványügy, mert mindössze néhány naposan meghalt egy koraszülött baba a Honvédkórházban, mert MRSA-baktériummal fertőződött meg. A szülők az intézményt hibáztatják, szerintük egy másik újszülött is elhunyt a fertőzés miatt, és több baba is érintett az ügyben. Ezt a Magyar Nemzet kórházi forrása nem erősítette meg. Szerinte egyetlen újszülött volt érintett a fertőzésben, akit az orvosok nem tudtak megmenteni. Neki a betegségtől függetlenül sem voltak jók az esélyei, hiszen a 30. hétre, körülbelül 600 grammal született, és közel 6 héttel volt elmaradva azonos korú társaihoz képest a fejlődésben.

Szabó Miklós, az Egészségügyi Szakmai Kollégium neonatológia tagozatának vezetője a lap érdeklődésére elmondta: léteznek úgynevezett korai kezdetű újszülöttfertőzések, amikor a tünetek és a laboratóriumi eltérések az első 72 órában jelentkeznek. Ilyenkor általában az akár tünetmentes édesanyától származik a fertőzés, ő közvetíti a kórokozót. Amennyiben 72 óra után mutatkoznak a fertőzés tünetei, vagy akkor azonosítja a laborvizsgálat, késői kezdetű fertőzésről van szó. Ha a baba ilyenkor még a kórházban van, akkor az ottani környezetétől, a személyzettől vagy akár a szülőktől is elkaphatja a fertőzést. Az orvos elmondta, minél korábban látja meg a napvilágot a baba, annál kisebbek az életesélyei, és a 28. hét előtt meredeken csökkennek.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink