hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Táplálkozás

Nincs csoda immun-diéta!

Azok az emberek, akik mértékletesen táplálkoznak általában egészségesebbek, de immunrendszerük működése és a táplálkozásuk között nincs tudományosan megalapozott kapcsolat – véli Erdei Anna, immunológiával foglalkozó akadémikus.
Az éhezés és fizikai megterhelés hatására a szervezet energiaraktárai kiürülnek, az inzulin mennyisége csökken és ez a természetes védekezőképességet erősíti – számolt be a hírről a Nature cikke, amelyet bonni kutatók tettek közzé. Ezt kommentálta Erdei Anna immunológos professzor.

– Az valóban tudományosan bizonyított tény, hogy a túlsúly nélküli emberek általában egészségesebbek, szerveik jobban működnek – mondta Erdei Anna.

Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy az ilyen hírek felröppenése túlzott reményeket kelthet. Erdei Anna úgy véli, a Nature-ben megjelent cikk a gyümölcsléggyel kapcsolatos kutatásokat összegzi, és csupán feltételes módban közli, hogy ez az emberi immunrendszernél is hasonlóan működhet. A professzor asszony egyúttal figyelmeztetett arra, hogy tudományosan nem megalapozottak a különböző immunrendszert erősítő csodadiéták.

– Tudjuk, hogy aki rendszeresen sportol és helyesen táplálkozik, annak minden szerve egészségesebb, jobban működik – így az immunrendszere is hatékonyabban veszi fel a küzdelmet a kórokozókkal szemben – emelte ki Erdei Anna. A professzor asszony ugyanakkor fenntartással kezeli az összes olyan megállapítást, ami közvetlen összefüggésre utal az immunrendszer működése és a táplálkozás között, és ezáltal az ún. „immunerősítő szerek” hatását bizonygatja. Erdei Anna véleménye szerint az emberi szervezetet vizsgálva az ilyen kölcsönhatás tudományosan még nem bizonyított, ezért ő kétkedéssel fogad minden „csodadiétát”.

Erdei Anna természetesen elképzelhetőnek tartja, hogy az inzulintermelés és az immunrendszer működése között valóban kapcsolat áll fenn, de ezt az elméletet még alapos kutatásoknak kell alátámasztaniuk, annak ellenére, hogy nagyon sok olyan hír röppen fel az immunrendszer erősítésével kapcsolatban, amely diéták és vitaminok segítségével akarja a szervezet ellenálló képességét.
 
Forrás: MTA 


Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés