hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Népszerű a jelnyelvi képzés

A Semmelweis Egyetemen hétről hétre 75 leendő orvos tanul arról, hogy miként tud majd szükség esetén siket betegekkel kommunikálni.

„A SE Kórélettani Intézete által szervezett, szabadon választható tantárgyként felvehető képzés újdonság Magyarországon, sőt tudomásom szerint Európában is, és jóval nagyobb az érdeklődés, mint vártuk, így egy helyett rögtön három csoportot kellett indítanunk” – összegezte a tapasztalatokat az új tantárgy első félévének végéhez közeledve dr. Rosivall László, az intézet igazgatója, a képzés ötletgazdája.Mint hangsúlyozta: ma Magyarországon eddig sehol nem oktatták a gyógyítókat a jelnyelv alapjaira, miközben az egészségügyben minden embert megillet az egyenlő bánásmódhoz való jog és a kommunikáció biztosításának joga. A professzor úgy látja, a siketek ma másodrangú állampolgárok az egészségügyben, márpedig a jelnyelv ismeretének, s így a kommunikációnak a hiánya akár a gyógyulást is akadályozhatja, komoly károsodást okozva. Sokszor előfordul, hogy azért romlik a beteg egészségi állapota, mert nem sikerül átadni az információkat.

Az orvosok jelnyelvi képzése egyébként annyira újdonságnak számít, hogy a tananyag is frissen készült és folyamatosan fejlődik. Számos orvosi szakkifejezésnek ugyanis nem létezik még a jelnyelvi megfelelője, így ezeket ki kell dolgozni. Dr. Rosivall László megjegyezte: arra törekszenek, hogy akkreditált továbbképzésként ismertessék el a jelnyelvi kurzust, a tananyagot pedig a másik három orvosképzéssel foglalkozó egyetemre is eljuttatják.

A teljes információ

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés