2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Konferencia

Nephrológiai Napok Debrecenben

Félmillióan szenvednek veseelégtelenségben Magyarországon, és a számuk egyre nő – mondta Mátyus János egyetemi docens szerdán Debrecenben, a Nephrológiai Napok megnyitója kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

A felnőtt népesség 10 százaléka szenved idült vesebetegségben, de vannak olyan térségek, országok, ahol ez az arány már 20 százalék – tette hozzá a szakember.

A vesekárosodás sok esetben a fel nem ismert vagy nem kezelt cukorbetegség, magas vérnyomás, érelmeszesedés következménye – mondta Mátyus János.

Örömmel jegyezte meg, hogy a veseelégedetlenségre utaló, a klinikájukon négy éve, az országban elsőként bevezetett úgynevezett GFR-számot ma már szinte valamennyi nagy laboratórium automatikusan méri, ezáltal a háziorvos azonnal szakrendelésre küldheti a betegeket.

A veseelégtelenséget azért fontos időben feltárni, mert az felgyorsítja az érelmeszesedés folyamatát, s így a beteg esetleg már el sem jut a vesepótló-kezelésig, mert meghal infarktusban vagy stroke-ban – mutatott rá az összefüggésekre Mátyus János.

Balla József professzor bejelentette: a Debreceni Egyetem Orvos– és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) belgyógyászati intézetében szervpótló centrumot alakítottak ki, ahol magas színvonalú vesepótló, májpótló és műtüdő-kezeléseket tudnak elvégezni.

A debreceni nefrológiai (vesegyógyászati) szakrendelésen havonta 50-80 sürgősségi vesepótló-kezelést végeznek, s több mint 6 ezer beteget gondoznak folyamatosan – jegyezte meg Balla József.

A 14. alkalommal megrendezett Nephrológiai Napokon köszöntötték a továbbképző kongresszus tízezredik látogatóját. A szombatig tartó tanácskozáson szó esik élelmiszerbiztonsági kérdésekről is, így például a tömeges melaminmérgezésről.
 
Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal igazgatója ennek kapcsán emlékezetett arra: tavaly Kínában 300 ezer gyerek lett emiatt beteg, több mint 50 ezret kórházban kezeltek, s hatan meghaltak. A melaminmérgezés következtében a gyerekeknél vesekövesség alakult ki.

Kárpáti István egyetemi docens, a kongresszus főtitkára megjegyezte: a melaminnal összefüggésben hosszú követő vizsgálatokat kell végezni, mert elképzelhető, hogy a méreg nem egyszerű vesekövességet, hanem komoly veseelégtelenséget okoz. A szakember közlése szerint hasonló problémákat okozhatnak a fájdalomcsillapítók is, amelyeket ma már orvosi kontroll nélkül is megvásárolhatnak és szedhetnek az emberek.

MTI
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés