hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Népegészségügyi intézetre van szükség

Az országos tiszti főorvosi hivatal egyik háttérintézményének bázisán az év második felére állhat fel a népegészségügyi központ - mondta Paller Judit országos tiszti főorvos kedden Győrött, egy szakmai konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Az új szervezet az Országos Egészségfejlesztési Intézetre alapozva, hatvan-hetven szakemberrel végezheti a munkát, a jelenlegi intézetektől átcsoportosított munkatársakkal, feladatokkal és forrásokkal, valamint pályázati pénzekkel gazdálkodva.

"Mindenkihez másként lehet közelíteni, mindenkit másként kell megszólítani, de a munkatársakat erre felkészítő stratégiákat országosan kell meghozni" - fogalmazott.

Olyan intézetre van szükség, amely a kutatások és a kommunikáció szintjén bemutatja, mit kell tenniük a tisztiorvosi szolgálat területi szerveinél dolgozóknak annak érdekében, hogy változzon a lakosság hozzáállása - hangoztatta Paller Judit, példaként említve, hogy az orvosi rendelőkbe jellemzően a nők járnak.

Ennek - szerinte - egyik oka, hogy a nők tudják, egészségesnek kell maradniuk ahhoz, hogy biztosítsák a szükséges családi hátteret, miközben a férfiak szerepfelfogása szerint "ő a családfenntartó, az erős, neki nem szabad betegnek lenni", ezért gyakran az utolsó pillanatban, sokszor már későn fordulnak problémáikkal szakemberhez.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink