hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Németország is kártyára vált

A jövő év elején Németországban is bevezetik a részben személyes adatokat, részben orvosi információkat tartalmazó elektronikus betegbiztosítási kártyát. Az adminisztrációs rész a biztosítási adatokat és a még kísérleti fázisban lévő elektronikus receptet foglalja magában. Az orvosi rovat felöleli a beteg által szedett gyógyszerek listáját, a vércsoport, az esetleges allergia, a korábbi műtétek és védőoltások, a krónikus és az aktuális betegségek dokumentációját, tartalma felett azonban teljes egészében a biztosított rendelkezik. Ő dönt arról, pontosan milyen adatokat tároljanak a kártyán, és ki férhessen hozzá azokhoz. Biztonsági okokból az utolsó ötven hozzáférést rögzítik majd.

A kormány másik elképzelésére – nevezetesen, hogy a heti munkaidőt a jelenlegi 38,5 óráról negyvenkettőre emeljék, ráadásul csökkentsék a karácsonyi és az üdülési prémiumot – a német orvosok nemrégiben munkabeszüntetéssel válaszoltak. A klinikusok ugyanis már most is

60–80 órát dolgoznak hetente,

és a betegágy mellett tevékenykedő 150 ezer orvos évente összesen több mint 50 millió túlórát teljesít. A tervezett intézkedés jövedelmük 10 százalékának elvonását jelentené.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BOKOR DÓRA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés