hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Németország: füstbe ment terv

A háziorvosokból díjbeszedő és utalványozó lesz, a kis jövedelmű betegek pedig a felírt gyógyszerek kiváltásán spórolnak – így összegezte a 2004. január elsején életbe léptetett reformok eddigi hatásait csalódottan Klaus Schäfer, a Hamburgi Háziorvosi Szövetség elnöke a német Medical Tribune-ben.

A németországi reform az orvosi ellátás javításának jelszavával a rendszer fejlesztését, egységesítését, a gyógyszerellátás és a finanszírozás átszervezését ígéri, de egyúttal a térítési díjak emelését is tartalmazza. Ez utóbbi értelmében minden negyedévben az első háziorvosi, fogászati vagy pszichoterápiás kezelésnél 10 eurót kell fizetni, kivéve, ha kontrollvizsgálatról van szó, vagy 18 év alatti a páciens.

A gyógyszerek árából és a kórházi kezelés költségeiből 10 százalék hárul a betegekre. Előbbinél a fizetendő co-payment mértéke nem haladhatja meg a 10, utóbbinál pedig a 300 eurót. Az átlagos betegbiztosítási hozzájárulás ugyanakkor a bruttó jövedelem 14,4 százalékáról 13 százalék alá csökkent.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés